Публикация

ВМА с юбилейна пощенска карта „140 години Военномедицинска служба”

ВМА с юбилейна пощенска карта „140 години Военномедицинска служба”

Юбилейна пощенска карта беше валидирана по повод 140-тата годишнина от създаването на военномедицинската служба на българските Въоръжени сили.

 

Печата за валидиране поставиха началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и изпълнителният директор на „Български пощи” Деян Дънешки.

 

В приветствието си началникът на ВМА представи кратка историческа справка от създаването на военномедицинската служба на 1 септември 1878 г. до днес:

„ВМА и военномедицинската служба преминава през различни транформации, но тя винаги е била на високото ниво, което се очаква от нея.

С множеството си прояви по време на реални бойни действия и задгранични мисии, тя винаги се е отличавала с добро качество и с висока чест е завършвала своите дела”, изтъкна бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Той се върна в далечната 1904 г., когато за първи път български лекари под пагон са заминали на мисия – в далечна Манджурия. Там, в размирните години след Руско-японската война, нашите медици оказват помощ на руското дружество на Червения кръст. За ръководител на бригадата без колебание е избран подполковник д-р Димитър Киранов –  началник на Първа софийска дивизионна болница, чийто наследник днес е именно Военномедицинска академия.

 

„Оттогава ВМА редовно участва със свои екипи в преодоляване на кризи по целия свят. Обръщайки се към историята и въодушевени от нея и достойното представяне на нашите предци, ние гледаме уверено напред”, заяви професор Мутафчийски и заедно с гостите аплодираха новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар”, които също присъстваха на церемонията. „Те са нашето бъдеще. Това е гаранцията, че историята не свършва със 140 години”, допълни още началникът на ВМА.

 

Поздравления от името на министъра на отбраната поднесе генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов - заместник-министърът на отбраната:

„Със своите дългогодишни усилия вие военните лекари и здравни специалисти от системата на отбраната заслужихте признанието и уважението на национално и на международно ниво. Смятам, че обичта, благодарността и доверието на хората, до които сте се докоснали и на които сте били в помощ, са най-високата и искрена награда, награда и доказателство за неоспоримия авторитет на българската военна медицина".

 

„За мен е изключителна чест да бъда с вас при отбелязването на една от значимите дати в националната история и то по такъв начин – с валидиране на юбилейна пощенска карта”, заяви от своя страна изпълнителният директор на „Български пощи” Деян Дънешки.

 

Авторът на пощенската карта - Петя Запрянова, представя визуален разказ за същността, значимостта и силата на Военномедицинска академия, като изобразените детайли са израз на традиция, мъдрост, знание и защита. Печатът е вдъхновен от структурата на бойна ризница.

 

На церемонията присъстваха представители на Президентството, Министерство на отбраната, командири на военни формирования, Министерство на здравеопазването, БЛС, БЧК, директори на столични болници и други официални лица.

 

Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната

Коментари