Публикация

В Пловдив лекуват мъж със западнонилска треска

В Пловдив лекуват мъж със западнонилска треска

Мъж, заразен със западнонилска треска, е настанен в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

 

Пациентът е на 55 години от с. Труд.

От 2 до 5 август е бил на частна екскурзия в Истанбул, Турция

като няма спомен да е бил ухапван от комари. Два дни след завръщането си от чужбина започва да му се гади, да го боли корема, да повръща, получава и стомашно разстройство, поясниха от лечебното заведение.

 

Мъжът е приет във Втора клиника по хирургия на университетската болница. На втория ден от престоя си в сектора той вдига висока температура и получава световъртеж.

Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за изследване за паненцефалит

– възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка. На 9 август е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на здравното заведение. През първите два дни от престоя му там състоянието му се влошава и става прекоматозно – изпада в сопор. Направени са три изследвания със скенер и едно – с ядрено-магнитен резонанс, който показва, че пациентът наистина е с паненцефалит.

 

Междувременно са взети две проби и са изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория. Така на 3 септември се доказва, че заболяването на 55-годишния мъж е западнонилска треска.

В момента състоянието му е подобрено, той вече е контактен и адекватен

Все още има лека пареза на десния крак, но се очаква да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът ще бъде изписан, допълват от болница „Св. Георги“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари