Публикация

Нови препоръки за аспирин - дозата да е според теглото

Нови препоръки за аспирин - дозата да е според теглото

Масово препоръчваните за профилактика на инсулт или инфаркт ниски дози аспирин от 50-100 мг не са достатъчни за постигане на тази цел. Това става ясно от нов анализ, чиито резултати са публикувани в престижното научно списание „Лансет“. Според изводите на експертите необходимо е дозата да се прецени съобразно телесното тегло на пациента. Само тогава може да се постигне желаният антитромботичен ефект.

Използваните досега минимални дози с профилактична цел действат само при хора до 70 кг.

 

„Ниските дози аспирин – 75 до 100 милиграма, са ефективни за предотвратяване на остри сърдечно-съдови инциденти само при хора с тегло под 70 кг. Тази доза не е постигнала нужния ефект при 80% от мъжете и 50% от жените с телесно тегло по-голямо от 70 кг. От друга страна по-високите дози – 300-325 мг или 500 мг постигат ефект само при хора с над 70 килограма телесно тегло”, поясняват изследователите.

Защо аспиринът е толкова популярен

Ацетил-салициловата киселина, добила популярност с търговското име аспирин, е доказала своя ефект за предпазване от инфаркт или инсулт още през 1988 г. До момента това не е опровергано. В момента медицинските стандарти предвиждат използване на ниски дози до 100 милиграма на ден.

 

Ето как аспиринът действа кръворазреждащо. Ацетил-салициловата киселина инхибира агрегацията на тромбоцити чрез необратимата блокада на ензима СОХ-1. Това води до почти пълно инхибиране на производство на тромбоксан при тромбоцитите, което от своя страна намалява риска от образуване на тромби.

 

Аспиринът е един от най-продаваните медикаменти заради мултифункционалното си приложение. Помага срещу температура, болка и настинка, но има и неговите кръворазреждащи качества.

 

По-високите дози от 330-500 или дори 1000 милиграма се предписват като единични дози за третиране на болка и температура. Дават ги и в рамките на противовъзпалителна терапия при ревматизъм. 

За блокиране на тромбоцитите са достатъчни малки дози

Този утвърдил се през последните десетилетия подход обаче се га бе разбит на пух и прах от Питър Ротуел в Центъра за профилактика на инсулт и деменция към Оксфордския университет. Той и неговите съавтори прегледали данните на 117 279 души, участвали в различни клинични проучвания за първична профилактика на остра сърдечно-съдови заболявания с аспирин в обичайната ниска дозировка.

 

Колкото повече тежи пациентът, толкова по-слабо е въздействието на нискодозовите таблетки от 75 мг аспирин за превенция на сърдечно-съдови инциденти. Това написаха британските учени на 4 август 2018 г. в списанието “Лансет”. Според анализа тази дозировка наистина намалила риска с 25% при хората с телесно тегло от 50 до 69 килограма. При по-пълните обаче такава защита не се получавала. За тях е необходимо да се дадат по-високи дози според теглото. Засега обаче няма разработена таблица за точно дозиране според килограмите. 

Коментари