Публикация

Парламентът не смекчи забраната за пушене

Парламентът не смекчи забраната за пушене

Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за здравето, които предвиждат по-лек режим на забраната за пушене на закрито, пише в. „Сега“.

 

От „Обединени патриоти” предлагат

в заведенията отново да има обособени части, в които пушенето да е разрешено

В момента то е забранено, макар вратички в закона да позволяват изискването да не се спазва. Това е и мотивът на „патриотите“ за промяната - да се въведе режим, който да се спазва. Проектът предвижда и двоен ръст на глобите за пушене на неразрешени места, коментира изданието.

Да се отмени ли пълната забрана за пушене в закрити обществени пространства?

 

„С този закон искаме да направим така, че да защитим точно непушещите. Хората, които не искат, но са принудени да търпят пушачите. Всички знаем, че законът не се спазва“, мотивира предложението Георги Колев от „Обединени патриоти“.

 

Според Пенчо Милков от БСП

промените са немотивирани и популистки

Защото не два пъти, десет пъти да увеличиш глобата, няма да има смисъл, когато предвиждаш изключение, при което почти навсякъде ще може отново да се пуши

 

- обяви депутатът, цитиран от всекидневника.

 

Албена Найденова от „Воля“ пък е на мнение, че „предложеният проект е, меко казано, удар върху всичко постигнато дотук за опазване здравето на нацията от тютюнопушене“.

Пълната забрана за пушене е в сила от 2012 г., а дотогава имаше частична - с обособени помещения

И здравната, и икономическата комисия вече отхвърлиха опита за връщане към стария режим.

 

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане точно обратните промени на Закона за здравето - за пълна забрана на пушенето на закрито. С поправките тя ще обхване и бездимните цигари, и наргилетата, които в момента са извън регулация.

 

Трябва ли да се забрани пушенето в шатрите пред заведенията?

 

Подробности четете в днешния брой на в. „Сега“.

Коментари