Публикация

Безплатни кинопрожекции по повод Световния ден за подкрепа на хората с алцхаймер

Безплатни кинопрожекции по повод Световния ден за подкрепа на хората с алцхаймер

Българското дружество по деменции, Медицинският университет в София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска”, Българска организация „Живот с деменция” и Дом на киното – София организират кампания „Да живеем заедно” по повод 21 септември - Световен ден за подкрепа на хората с болест на Алцхаймер и други деменции, с прожекции на филми в Дом на киното в София.

 

Деменцията е най-инвалидизиращата проява на повечето невродегенеративни заболявания

и се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на засегнатите.

 

С напредването на деменцията когнитивните и поведенчески нарушения водят до прогресивна загуба на автономията на болните. Проведено през последните години проучване установява, че

24 милиона души страдат от деменция, и че този брой ще се удвоява всеки 20 години

По данни за 2015 г. 47 милиона души по света живеят с деменция. Този брой се очаква да се удвои на всеки 20 години и ще достигне до 132 милиона до 2050 г. (Prince et all, 2015).

 

През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса и на българското неврологично общество.

 

Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция

под активното ръководство на проф. Лъчезар Трайков, чиято последна ревизия от 2007 г. включва и други типове деменции. Екипът, ръководен от проф. Трайков към неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”, разработва програми за ранна диагностика на деменция при различни неврологични заболявания и е признат като един от 40-те Centers of excellence в Европа за работа в областта на болестта на Алцхаймер.

 

От октомври 2007 г. този изследователски екип е член на European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).

 

Резултатите от проведено в България епидемиологично проучване сочи, че болестността от деменция, равняваща се на 7.2%, е съпоставима със съобщената в проучвания с подобни по възраст и раса контингенти, проведени в Европа, Америка и Австралия.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция

(около 50-70% от случаите с деменция), засягайки до 30% от населението над 85-годишна възраст.

 

Най-често срещаните подтипове деменции са БА, съдова деменция, деменция с телца на Леви, фронтотемпорална деменция и деменция при болест на Паркинсон. С нарастване на очакваната продължителност на живота, болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция представляват най-голямата грижа за здравето при възрастните и наред с това - много сериозен социален проблем.

 

Тази година Българското дружество по деменции, Медицинският университет-София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска“, Българската организация „Живот с деменция” и Дом на киното в София организират кампания „Да живеем заедно”, която включва поредица от прожекции на игрални и документални филми, свързани с темата.

Целта на инициативата е по-голяма информираност на обществото

 

разпознаване на ранните симптоми и създаване на приятелски настроена обществена среда към проблемите на хората с когнитивни нарушения.

 

ВХОДЪТ Е С ПОКАНИ

 

Регистрация и заявка за покани на http://bit.ly/jiveem

 

Програма:

12 септември 2018 г.

 

18:30 часа – Откриване на кампанията от член-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн - председател на Българското дружество по деменции, ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ „Александровска“, замесник-председател на Българското дружество по неврология.

 

19:00 часа – „А защо да не живеем заедно” – игрален филм, Франция – Германия, 2011, 96 мин.

 

Петима дългогодишни приятели, пет различни проблема, породени от остаряването. Филм за старостта може и да не звучи много забавно на някои, но всъщност комедийният ракурс прави „А защо да не живеем заедно?“ много интелигентно и приятно преживяване. Тук кино-ветерани като Пиер Ришар, Джейн Фонда и Джералдин Чаплин се изправят пред задачата да изиграят собствената си възраст. Чувството за хумор стикова дружината и ритането на камбаната наистина ще бъде с финес. Но най-вече – в добра компания.

 

18 септември 2018 г.

 

18:30 часа – Среща с екипа-дементолози, УМБАЛ „Александровска”:
Чл.-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн - председател на Българското дружество по деменции, ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ „Александровска“, заместник-председател на Българското дружество по неврология.
Доц. Маргарита Райчева, дп – ръководител на Центъра за невропсихологични изследвания към УМБАЛ „Александровска”, доцент в Катедрата по неврология към МУ – София.

 

Доц. д-р Шима Мехрабиан–Спасова, дм – европейски експерт в областта на деменциите, невролог в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска”, доцент в Катедрата по неврология към МУ – София.

 

Обсъждане на медицинските, социалните и психологическите аспекти на болестта на Алцхаймер; новите диагностични критерии и лечебни алгоритми в областта на деменциите; въпроси, свързани със социалните програми, лекарствената политика и ангажирането на институциите в грижата за тези болни.

 

19:00 часа – „Синдром” документален филм, България (30 минути)
Документалният филм „Синдром” е посветен на едно от най-тежките в социален и медицински аспект състояния – деменцията. Личната история е в епицентъра на повествованието. Филмът поставя въпросите за точната и навременна диагностика, адаптацията на хората с деменция, ролята на близкия човек в преодоляване на страха и тревогата от диагнозата „болест на Алцхаймер”.

 

19:30 часа –„Alive inside” – „Душата живее”, 2014 г., американски документален филм (78 минути)
Alive inside е вдъхновяваща история за музиката и паметта, която печели наградата на публиката за документални филми на Sundance Film Festival през 2014 г. Това е вълнуващ разказ за удивителните терапевтични въздействия на индивидуално подбраната музика при хора с деменция. Филмът представлява специален интерес и за професионалисти от здравната и социална система.

 

20 септември 2018 г.

 

18:30 часа – Среща с екипа-дементолози, УМБАЛ „Александровска”, ръководител чл.-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн.

 

19:00 часа – „Honig im kopf” - „Глава пълна с мед” – игрален филм, 2014 г., Германия
Семейна драматична и същевременно комедийна история, специален разказ за любовта между Тилда и нейния дядо Амандус, който преди да заболее от болестта на Алцхаймер е бил много обичан бонвиван и глава на семейството. Десетгодишното момиче намира много емоционален, чувствителен и хумористичен път към Амандус, който често е изгубен в своя свят.

 

Забележка: Възможни са промени в програмата.

 

За информация:
Клиника по неврология, партер, кабинети по невропсихология - № 6, №12, УМБАЛ „Александровска”, ул. „Георги Софийски” №1. Телефони: 02/9230251; 02/9230544
margiraycheva@yahoo.com, katya_smilets@yahoo.com.

Коментари