Публикация

Съветите на фармацевта при "летните" вируси - част 2

Съветите на фармацевта при "летните" вируси - част 2

Летните вируси вече не са това, което бяха. Преди, когато казвах ме "летен вирус" всички правихме асоциация със симптовите диария и повръщне. Днес обаче това не е само състояние характерно за лятото. Все по-често в днешните летни горещи дни се среща и една "нова" симптоматика - висока температура, болки в гърлото, загуба на глас и/ или кашлица.

Съветите ми като фармацевт при тези симптоми са следните:

1.Купите си джинджифил, който да дъвчете на всеки час.
2. Започнете приема на голямо количество течности.
3. Приемът на продукти стимулиращи отговора на имунната система са задължителни. Такива са например витамин Ц, цинк, селен, ехинация, прополис, или комбинирани природни продукти. Приемът на витамин Ц трябва да е не по-малко от 500 мг и не по-вече от 1000 мг за едно денонощие. Аз лично препоръчвам витамините и минералите да ги приемате под формата на разтворими във вода таблетки, защото така ще подпомогнете хидратирането на организма.

 

Не препоръчвам да започнете веднага с приема на лекарствени продукти с противовъзпалителен характер или съдържащи парацетамол.

 

Едва когато температура достигне над 38,5 можете да вземете средства за сваляне на температурата, приети задължително с много течност.

 

Друго нещо, което трябва да знаете, че при висока температура дозата на продукта за сваляне на температурата е изключително важно за ефективността. Дозите се съобразяват с килограмите на пациента:

– ибупрофен при над 50 кг и 18 години еднократна доза трябва да е 400 мг, тъй като при високата температура ефективността на 200 мг това тегло ще е много по-малка; Повтаряне на дозата най-малко след 6 часа и за 24 часа максималния прием е 1200 мг.

 

– парацетамол – еднократната доза от 1000 мг е задължителна. Повтаряне на дозата най-малко след 4 часа, а максималния прием за 24 часа не трябва да надвишава 3000 мг.

 

– метамизол – еднократна доза от 500 мг за пациенти от 50 до 65 кг и 1000 мг еднократно за над 65 кг. Като дозата може да се повтори след поне 6 часа и не трябва да превишава 3000 мг дневно.

 

N.B. Ако температурата продължи да се покачва или не се повлиява от приема на температуропонижаващи не отлагайте и потърсете веднага лекарска помощ. Продължително състояние с висока температура може да е животозастрашаващо.

 

Какво да правим ако състоянието започне да се влошава?

............................................................

Вижте цялата статия и още полезна информация на savetitenafarmacevta.com >>>

 

Внимание! Настоящите съвети имат само информативен характер и касаят пациенти над 18 годишна възраст. Те в никакъв случай не могат да заменят консултация с лекар.

Коментари