Публикация

Дългосрочното лишаване от животински продукти крие рискове


Няма лошо за известно време да се консумира вегетарианска храна или пък да се правят  разтоварващи дни седмично или в месеца, но дългосрочното лишаване от животински продукти крие рискове.

Това каза пред Хелт медия доц. Веселка Дулева, ръководител на секция „Хранене и обществено здраве” към Националния център по опазване на общественото здраве.

„Това хранене не може да задоволи потребностите от някои витамини, минерали, есенциални и мастни аминокиселини. Риск има по отношение приема на желязо, цинк и калций, тъй като основните източници на лесноусвоими минерали от този вид са животинските. Другият риск е за приема на витамин В12 и витамин D”, посочи доц. Дулева.

По думите й вегетарианският режим не е подходящ за девойки в периода, в който започват да менструират, за бременните или кърмещите и за хора със специфични заболявания.

Интервю с доц. Веселка Дулева четете по-късно в рубриката „Актуално”.

 

Коментари