Публикация

Световна новост - психотерапевти помагат на пациенти и се обучават онлайн

Световна новост - психотерапевти помагат на пациенти и се обучават онлайн

Използването на интернет технологиите за лечение и обучение на специалисти е сред най-новите тенденции в развитието на когнитивно-поведенческата терапия. Това обявиха пред Credoweb водещи световни експерти в областта. Те гостуват на 48-я Европейски конгрес по когнитивно-поведенческа терапия, който се провежда от 5 до 9 септември в София.

 

Джудит Бек

 

Джудит Бек, президент на Института „Бек“, намиращ се във Филаделфия, САЩ и дъщеря на създателя на модерната когнитивно-поведенческата терапия Аарън Бек каза, че

през последните години центърът е заложил на онлайн обучението на специалисти

 

Основните теми на

 

курсовете са посветени на разстройствата на личността, депресията, тревожността

 

Досега са проведени над 9000 обучения, през които са преминали психотерапевти от 110 страни по света.

 

проф. Пол Салковскис

 

Специалистът по клинична психология, тревожност, компулсивни и панически разстройства от Оксфордския университет проф. Пол Салковскис разказа, че във Великобритания през последните години се обръщат към терапиите, базирани в Интернет. На специализирани страници хората имат възможността да споделят своите проблеми и да получат помощ от психотерапевти. Според проф. Салковскис възможностите на Интернет са

 

особено полезни за пациенти, които страдат от т. нар. социална фобия

 

Такива хора се страхуват да се срещат с другите, дори с психотерапевт.

 

„Онлайн терапията е много добър начин, за да стартира тяхното лечение, така че след време те да започнат да се запознават с хора и да се срещат с тях лице в лице“, заяви специалистът.

 

Той добави, че този тип терапии са много по-евтини от посещенията при психотерапевт, което дава възможността на много хора да се възползват от помощта на психотерапевтите.

 

д-р Ирина Лазарова

 

Председателят на Българското дружество по когнитивно-поведенческа терапия д-р Ирина Лазарова сподели, че

 

една от модерните области на този вид лечение е поведенческата медицина

 

„Тя включва всички аспекти на медицинските проблеми, зад които седят определени психологически причини. Това са всички неща, свързани с хранителните разстройства, затлъстяването, булимията, анорексията и др. Поведенческата медицина е свързана също и с всички психологически аспекти на боледуването при различни болести“, обясни тя.

 

Д-р Лазаров добави, че по време на конгреса ще има няколко презентации за психологическите проблеми при паркинсонова болест, злокачествени заболявания, вродени заболявания и др.

 

Важен акцент от форума е

 

лечението на здравната тревожност, позната като хипохондрия,

 

която по думите на лекаря е много сериозен проблем, както за смия пациент, така и за здравната система. Тя води до изследването на хора, които нямат физическо заболяване, а психологически проблем, обясни специалистът.

 

Като интересна тема д-р Лазарова посочи също така организацията на психологичната помощ в глобален план. По време на конгреса лекция ще изнесе проф. Дейвид Кларк, който е един от най-големите специалисти по психология в Оксфорд. Той се занимава с това как организирането на психологичната помощ и стимулирането на хората да я използват намалява държавните разходи, свързани с лечение и болнични.

Коментари