Публикация

Адвокат д-р Мария Петрова с първа награда за най-добър млад учен в областта на медицинското право

Адвокат д-р Мария Петрова с първа награда за най-добър млад учен в областта на медицинското право

Адвокат д-р Мария Петрова бе отличена с  Първа награда за най-добър млад учен в областта на медицинското право. Престижното отличие ѝ беше присъдено в рамките на 24-тия Световен конгрес по медицинско право и етика, организиран от Световната асоциация по Медицинско право и Биоетика (WAML). 

 

Конгресът се провежда от 2 до 6 септември в столицата на Израел - Тел Авив. Началото на престижния форум е положено в далечната 1967 г. и от тогава асоциацията традиционно кани академични и практикуващи специалисти в областта на медико-правни науки да обменят професионален опит и идеи. За участие в конгреса тази година са били изпратени 250 доклада от 40 страни. Одобрени  са 110 от тях, от 33 страни.

Адвакат д-р Мария Петрова

от адвокатска кантора LexMedica BG представи България с презентация на тема „Медицински туризъм – право на здраве или опит за заобикаляне на закона“. Тя впечатли организаторите със сериозния и задълбочен поглед върху актуалния проблем за нарастващата миграция на хора и специалисти с цел диагностика и лечение. Адвокат Петрова спечели освен наградата на журито и адмирациите на колегите си, затвърждавайки авторитета си на сериозен учен в областта на медицинската етика и право.


Това е втората престижна награда за българката от този форум.  На XXIII Световен конгрес по медицинско право и етика , 2017г., в Баку, Азербайджан, тя бе удостоена с високото отличие за темата си: „Биоетични и медикоправни аспекти на правата на детето, в контекста на мултикултурални и мултирелигиозни родители“.  

 


адвокат д-р Мария ПетроваАдвокат д-р Мария Петрова  е сред малцината специалисти в Европа, притежаващи магистърски степени по хуманна медицина, право и здравен мениджмънт. Специализирала е в Англия, Германия, Австрия и Франция в области като „Медицинско право", " Европейско здравно право", "Здравна медиация и разрешаване на конфликти в здравеопазването", "Правни аспекти на медицинските/ лекарските грешки.

Работила е като експерт по здравеопазването в Институцията на омбудсмана на Република България, била е правен консултант на „Партньорство за здраве“ консултативен орган към Министерски съвет,консултирала е неправителствени организации, защитаващи правата на пациентите.

Член е на Софийска адвокатска колегия. Член и лектор е на   Международния съюз на адвокатите по проблемите medical malpractice,застраховки гражданска отговорност за професионален риск, договори за медицински услуги и помощ.

Към настоящия момент е Изпълнителен директор на Европейския институт по медицинско право, здравен мениджмънт и обществено здраве. Основател е на единствената кантора по медицинско право в България – Lex Medica.

 

 

Коментари