Публикация

От печата: Марешки продава аптеките за 170 млн. лв.

От печата: Марешки продава аптеките за 170 млн. лв.

Депутатът Веселин Марешки продава аптечния си бизнес - според няколко независими източника цената е започнала от 200 млн. лв., а сега е свалена на 170 млн. лв., пише в днешния си брой в. „24 часа”.

 

Изданието твърди, че

намеренията му за продажба били съвсем сериозни

и бил в напреднали преговори с чешката верига „Д-р Макс”, която искала да стъпи и на нашия пазар, след като влезе в Румъния, Полша и Словакия.

 

„Д-р Макс” управлява близо 1300 аптеки в Източна и Централна Европа с общи продажби за 1,25 млрд. евро и планира да разшири в бъдеще мрежата си в Италия, България, Македония, Хърватия, Босна и Черна гора.
Чехите обаче се отказали заради българското законодателство, което позволява едно дружество да има максимум 4 аптеки.

Веселин Марешки продавал аптеките си, тъй като искал да се занимава само с политика

Това означавало фактически да купят няколко десетки фирми, които стоят зад близо 400 аптеки на Марешки. Това изискване в закона отблъсква сериозните стратагически инвеститори като германския търговец на лекарства „Фьоникс” и други международни компании, твърди всекидневникът.

 

„Фьоникс” преговаряли също преди година и половина, но пак не се е стигнало до резултат. Интерес имало ѝ от Ромфарма. Това е румънският фармацевтичен производител, който е най-големия собственик на земеделски земи у нас.

 

Вероятно това е и причината Марешки да обедини лекарствения си бизнес в холдинг.
От средата на миналата година е регистриран „Марешки холд”, който е шапка на фирмите, притежаващи аптеките, и на търговеца на едро „Фармнет”, допълва изданието.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „24 часа“.

Коментари