Публикация

8.9.2018 г. - Световен ден на първата помощ

8.9.2018 г. - Световен ден на първата помощ

През 2000 г. Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец инициира Европейски ден на първата помощ, за да обърне внимание на обществото, върху значението на първата помощ за спасяването на живот.

През 2003 г. инициативата се превръща в Световен ден на първата помощ, който се отбелязва всяка втора събота на месец септември.

Тази година Световният ден на първата помощ се отбелязва на 8.9. и темата му ще бъде първа помощ при пътни инциденти.

 

Във връзка с това, на интернет страницата на Международната Федерация могат да се видят някои ключови факти за пътно-транспортните произшествия:

  • Нараняванията при ПТП взимат повече от 1.34 милиона живота годишно и имат огромно влияние върху здравето и развитието.
  • Нараняванията при ПТП са водеща причина за смърт сред младите хора на възраст от 15 до 29 години.
  • Една от най-честите причини за смърт на пострадалите при ПТП е липсата на кислород, причинена от блокирани дихателни пътища.
  • ПТП са 9тата водеща причина за смърт и наброяват 2.2% от всички смъртни случаи в световен мащаб, като се очаква през 2030 г. да станат 7мата водеща причина за смърт.

По случай Световния ден на първата помощ, Международната Федерация апелира:

Ще знаеш ли, какво да направиш?
Ако има пътен инцидент, ти може да се окажеш първия озовал се на мястото.
Дори на местата, където СМП са много добре оборудвани и действат бързо, средното време за пристигане на линейка е 10 минути.

 

Можеш да се научиш!
Научаването на първа помощ е бързо, забавно и може да бъде разликата между живота и смъртта за някого, когото обичаш или за непознат.

Курсовете по първа помощ обикновено продължават от 3 до 6 часа - инвестиция от един ден, която може да спаси живот.

Коментари