Публикация

Цифрово слабоумие е реален вирус, грозящ съвременните хора

Цифрово слабоумие е реален вирус, грозящ съвременните хора

Смартфони, таблети, умни часовници - технологиите не само са навсякъде около нас, но са непрекъснато с нас, част от ежедневието ни. Безспорно те са полезни, но специалистите алармират, че с модерните джаджи идва и вирусът на цифровото слабоумие. Това не е шега, а диагноза, поставена от учените, които още през 2007 г. установили, че с всяка година все повече деца, представители на електронното поколение, страдат от разстройство на вниманието, загуба на памет, ниско ниво на самоконтрол, когнитивни нарушения, потиснатост и депресия.

Изследвания са доказали,

че в мозъка им са настъпили промени, подобни на появяващите се след черепно-мозъчна травма или в ранен стадий на деменция (слабоумие), които обикновено се развиват в старческа възраст.

 Super Mario 64 бори деменция и Алцхаймер

 

Съвременният средностатистически 7-годишен европеец вече е прекарал пред екраните нависокотехнологичните устройства над една година от живота си (по 24 часа в денонощие), а 18-годишният – над цели четири години.

Можем да говорим че технологиите днес са различни от тези преди един век, дори от тези преди 10 години, но човешкият мозък е същият, какъвто е бил преди хиляда години – 100 милиарда неврона, всеки от които е свързан с десетки хиляди себеподобни.

цифровата деменция е реално заболяване, цифрово слабоумие

Мозъкът трябва да се развива и подхранва

Всичките наши мисли, действия, решения на сложни задачи и дълбоки размишления оставят следи в нашия мозък. „Нищо не може да замени това, което децата получават от собственото си, свободно и независимо мислене, когато изследват физическия свят и се сблъскват с нещо ново“, твърди британският професор по психология Таня Бирон.

А от 1970 г. радиусът на активност на децата (пространството извън дома им, в което те свободно изследват околния свят) се е намалил с 90%. Светът им се е свил до екрана на смартфона.

Коментари