Публикация

Над 180 сигнала от пациенти за недостиг на лекарства

Над 180 сигнала от пациенти за недостиг на лекарства

За три месеца Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) е получила и обработила 182 сигнала за липсващи медикаменти от цялата страна на интернет платформата си.

 

Това съобщават от асоциацията и уточняват, че в 53% от случаите проблемът може да се реши чрез бързи вътреобщностни доставки в ЕС, тъй като сигналите касаят дерегистрирани лекарства, продукти с трайно или временно преустановен внос в България.

Липсата на информация е причина за 65% от сигналите

20 на сто от тях са приключени с предоставена информация къде търсеното лекарството е налично, а в над 60% от случаите подателите са насочени към лекуващия ги специалист.

Сигналите се отнасят до общо 120 продукта

което показва, че 34% от тях засягат продукти с повече от 1 сигнал. Всеки автор е получил обратна връзка в рамките на 24 часа, а средното време за пълна обработка на казус е 32 часа, изтъкват от асоциацията.

 

Първата у нас интернет платформа за сигнали за недостиг на лекарства беше официално открита през юни. 

 

Подробно представяне на резултатите от работата на платформата, многофакторните причини за недостиг в световен план и възможностите на паралелния внос за достъп до липсващи и лекарства в недостиг в България и Европейския съюз ще бъде темата на

предстоящата кръгла маса

която БАРПТЛ организира под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС) на 18 септември в София.

 

EAEPC обединява над 100 компании от 24 държави в Европа и e регламентираният партньор на Европейската комисия по отношение на паралелната дистрибуция на лекарства в ЕС.

 

За да дискутират възможностите за облекчени условия за вътреобщностни доставки на лекарства в кръглата маса на тема „Насърчаване на паралелния внос“ са поканени всички компетентните институции в България.

 

Ръководството на ЕАЕРС ще представи обзорен доклад на тема „Добри практики в ЕС и ползи за обществото от насърчаването на паралелния внос“.

Предвидена е и декларация

с която участниците да заявят своята готовност за търсене на ефективни пазарни решения за преодоляване на временни и трайни случаи на недостиг на лекарства в България.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари