Публикация

Организации настояват за промени в наредби, затрудняващи болни деца

Организации настояват за промени в наредби, затрудняващи болни деца

Министерството на здравеопазването да направи спешно промени в наредби, които затрудняват децата с хронични заболявания.
За това настояват няколко неправителствени организации в писмо до министър Кирил Ананиев.

Настояваме за промени в две наредби. Едната касае здравните кабинети в детските заведения и училищата, а другата - детските ясли. В края на 2016 г. Законът за здравето е променен. Съгласно промяната, медицинските лица в градините и училищата могат да извършват не само промоция и профилактика, както беше досега, а могат да подпомагат лечението на децата по предписание на лекуващия лекар. Наредбите, които оказват точно ангажиментите на сестрите и лекарите в училищата, не са променени и съгласно тях те са длъжни единствено да извършват промоция и профилактика. На повечето места не полагат абсолютно никакви грижи

 

- поясни Ваня Добрева, председател на Сдружение „Хипофиза“, пред БНР.

 

Тя изтъкна, че училищата и градините в страната са много добре обезпечени с медици, но въпреки това именно

децата, които се нуждаят от медицински грижи, не ги получават

Ваня Добрева даде пример с дете, което е с диабет и е на инсулин: „Родителят трябва да стои пред градината и когато стане време, да отиде да измери кръвната захар и да постави инсулина. И така 3-4 пъти на ден“. А самият родител трябва да е активно работещ, за да може да обезпечи лечението, което не се покрива от касата.

 

Председателят на Сдружение „Хипофиза“ каза още, че

за проблемa е било информирано здравното министерство и по-рано

На една среща в Плевен получихме като отговор, че тези промени не се налагат, законът бил достатъчен. В случая законът и наредбите си противоречат. Спорно е кое е в сила – въпреки че законът е по-висш нормативен акт

 

- допълни Ваня Добрева.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари