Публикация

Трансплантациите на бял дроб се бавят заради бюрокрация

Трансплантациите на бял дроб се бавят заради бюрокрация

"Не съм подавала оставка, искам да продължа да се развивам като лекар",

 

това каза на провелата се на 11 септември 2018г. в БТА пресконференция директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) д-р Марияна Симеонова. Пред журналисти и пациенти д-р Симеонова представи отчет за работата си, като подчерта, че при встъпването й в длъжност през 2013 година Агенцията не е имала юрист, ПР, отговорен IT специалист, надежден архив. Пет години по-късно постиженията са налице - сериозни структурни промени, касаещи устройствения правилник, създаден електронен регистър, оптимизация на работните процедури. В момента в ИАТ работят експерти, изцяло назначени с конкурси и преминали необходимите обучения, за да могат да отговорят на спецификата на дейността.

Ръководителите и служителите в държавната администрация трябва да отстояват експертността и да не се поддават на странични влияния. 

обясни д-р Симеонова своето виждане за начина, по който трябва да функционира една държавна структура, като допълни, че си тръгва от Агенцията с вярата, че нещата, които тя и екипът й са започнали, ще бъдат продължени и успешно завършени. Едно от тях е кръстосаното донорство,  за което има уверението на МЗ и лично на министър Ананиев, че ще му бъде дадена зелена светлина.

Пациентите ни са изключително образовани

каза директорът на ИАТ, поднасяйки специални благодарности на пациентските организации, на самите трансплантирани и техните семейства, с които заедно работят за осъществяване на общата кауза. Положителен знак е е, че трансплантациите от 2014 година насам, която се смята за най-силната година (56 трансплантации), не намаляват, изтъкна д-р Симеонова.  

 

На въпроса

какво се случва с белодробните трансплантации,

д-р Марияна Симеонова поясни, че договорът с Виена е приключил през 2017 г. и  в момента, вече 7-8 месеца, тече процедура по подписване на нов договор по Евротрансплант с болницата в гр. Есен, Германия. Прекъсването на белодробните трансплантации е следствие на приключването на споразумението с австрийците. Макар оценката за българското участие в Евротрансплант да е отлична, България все още очаква да бъде подписан новия договор с престижната немска болница. Докато не бъдат финализирани всички процедури, пациентите, чакащи за трансплантация на бял дроб,  не могат да получат тази възможност.

Бях готова да вляза в нарушение, за да защитя пациент

каза шефката на ИАТ, подчертавайки, че човешкият живот е най-важното нещо в нейната работа. Няма нищо по-важно и никой няма право да поставя каквито и да било условия, когато на картата са поставени човешки животи.

Съжалявам, че не подписах договора.Трябваше да подпиша и да се самоуволня. Или да ме уволнят. Ако знаех, че толкова ще чакаме, щях да подпиша.

изрази своето съжаление и разочарование д-р Марияна Симеонова. Законодателно, макар и директор на ИАТ, тя няма право еднолично да подпише споразумение с клиника за трансплантации. Той първо трябва да бъде одобрен от МЗ. Забавянето от вече 8 месеца се е оказало фатално за трима от чакащите за трансплантация. Родителите на 29-годишния Адриан, който след неподновяването на договора с Виена е в списъка на чакащите отправиха обвинения към държавата, че убива сина им с бездействие. Те попитаха кога се очаква да бъде окончателно подписано новото споразумение. Д-р Симеонова отговори, че това може да се случи в рамките на седмица-две, но забавянето може да продължи и повече. Тя не се ангажира със срокове, но подкрепи пациентите в основателния им гняв.

 

В понеделник, 10 септември,  от МЗ обявиха, че директорът на ИАТ е подала предизвестие за оставка. Днес д-р Марияна Симеонова потвърди оттеглянето си от поста, но заяви, че ще продължи да съдейства и на пациентите, и на колегите си с необходимата информация.

Коментари