Публикация

Д-р Дончо Дончев: Носът кърви и заради суха хрема

Д-р Дончо Дончев: Носът кърви и заради суха хрема

Защо е коварно изсушаването на носната лигавица? По какво е различно от т.нар. сух ринит? Каква профилактика е нужна? И защо може да провокирана неприятни оплаквания – от кървене до разсеяност и сприхавост, предизвикани от кислороден глад? Отговорите пред журналиста от БНР Мая Данчева дава д-р Дончо Дончев, началник на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия.

 

- Д-р Дончев, защо е коварна сухата носна лигавица?

- Важно е лигавицата на носа да е достатъчно влажна, защото през тези около 12 см въздухът обикновено преминава за по-малко от една десета от секундата. Това време обаче е достатъчно, за да се затопли до 37 градуса, независимо колко студен е постъпил, както и да се овлажни до над 98-99% , независимо колко сух е бил. Ако това не се случи, постъпвайки в алвеолите на белите дробове, газообменът на кислорода срещу въглеродния двуокис не се осъществява пълноценно. Това води до проблеми за организма, тъй като има тъкани – особено клетки на мозъчната кора, които са много чувствителни на кислороден глад.

- Как да разграничим сухата носна лигавица от сухата хрема?

Оплакванията, като цяло, са горе-долу същите. При хората, които имат т.нар. суха хрема, изменението на лигавицата в предната половина на носните ходове и в предверието на носа води до образуване на корички, дразнене, в някои случаи – до оскъдно кървене. Характерното е, че хората с преден сух ринит го имат почти целогодишно. В другия случай симптомите обикновено идва след излагане на сух и горещ въздух – и пациентът, чисто исторически може да свърже нещата.

- Податлива ли е сухата носна лигавица към кръвотечение и развитие на микробни инфекции?

- Абсолютно! Когато лигавицата на носа е по-суха, тя е и по-слаба, атрофична. При всички хора предната част на носната преграда, т.е. началото на носните ходове, са доста кръвоснабдени – можете да си представите, това е една гъста мрежа от капилярчета, покрити от здрава, нормална, сочна носна лигавица. Когато е изтънена, атрофична, тя не може да действа като маншон, който притиска мрежата. И винаги се създават условия да се пукат капиляри – от напрежение, при физически усилия, от високо кръвно, особено в жегите. При хората със суха хрема този предпазен ефект липсва и затова при тях са по-чести кръвотеченията от предната част на носните ходове. Предлагат се някои мехлеми – овлажняващи и омазняващи, които да подобрят състоянието й и да до доведат до по-бърза регенерация и възстановяване на разранените участъци, ако е имало такива.

- Каква трябва да е ежедневната грижа за влажността на въздуха в помещенията и как се третира сухата носна лигавица?

- През лятото например, човек може да иде на море и да диша морски въздух. Той, освен че е с по-голяма влажност, съдържа и йодни изпарения, които втечняват секрета на горните дихателни пътища и това допълнително овлажнява лигавицата на носа, носоглътката и изобщо на целия дихателен път.
Когато пък вече са налице последствията от въздействието на сухия и горещ въздух, има на разположение голяма гама от т.нар. морски води за нос. Не е задължително непременно те са извлечени от воден басейн. Принципът им е един и същ – разтвор с малко над нормалната телесна соленост. Поради това, че е по-солен, той действа механично – първо, като овлажнява лигавицата, освежава я и след това – ефектът му е леко прочистващ върху полепнали по нея съставки, които не могат да се дренират по естествен път.
Има, разбира се, и спрейове с лекарства, които втечняват секретите, така че човек да може да ги изсекне, изхрачи, изплюе, преглътне. Могат да се използват, ако пациентът усети, че гъсти и жилави секрети изпълват носните му ходове или са заседнали в носоглътката. За продължително третиране на лигавицата, която е атрофична – по-слаба, със сухи кори, има мехлеми и гелове за нос, които се прилагат за омазняване.
Ако гъстите жилави секрети са в голямо количество, има и неприятна миризма, е хубаво да се вземе и носен секрет. И, ако се установи някакъв болестотворен микрибиологичен причинител, да се предпишат антибиотични унгвенти или спрейове за нос.

Коментари