Публикация

Кои физически недостатъци са полезни за здравето?


Физическите недостатъци често са осмивани от обществото и хората се срамуват, когато нямат добре оформена фигура или несъразмерни части на тялото. Но това вече не е така. Особено след като учени доказаха, че хората с по-големи носове са по-защитени от настинки и грип.

Ето как някои особености на тялото, които мразите, може да се окажат предимство за здравето ви:

Заоблени задни части

Не е лошо да имаш голямо седалище – или другояче казано: по-добре е да имаш голямо дупе, отколкото голям корем.

Изследвания показват, че за разлика от тлъстините по корема, тези, които са по задните части, допринасят за намаляване на нивото на лошия холестерол и за повишаване на добрия, който предпазва от втвърдяването на артериите. Според изследвания на университета в Оксфорд, намалява и рискът от диабет.

Това откритие допълва заключението на предишни проучвания за ползата от крушовидното тяло. Една от теориите е, че тлъстините по задните части играят ролята на буфер, унищожаващ транс мастните киселини, съдържащи се в химически обработените храни. Тези киселини са много вредни, когато се натрупат около коремните органи, като например около черния дроб.

Тлъстините по задните части помагат за отделянето на повече полезни хормони, които регулират апетита и телесното тегло.

Освен това тези тлъстини се стопяват по-бавно, което означава отделянето на по-малко предизвикващите възпаления цитокини. Тези химикали присъстват в коремните тлъстини и се свързват със затлъстяването, сърдечните болести и диабета. 

Тесен ханш

Американски учени са установили, че жените, чиито майки имат широк ханш, заболяват 3 пъти по-често от рак на гърдата. Причината е във по-високите стойности на хормона естроген при жените с широк ханш. Специалистите обясняват, че в процеса на развитието си тъканта на гърдите на ембриона е изложена на особено високите нива на естрогена, който циркулира в кръвта на майката.

Бенки

Въпреки че хората с много бенки по тялото за застрашени 10 пъти повече от кожен рак, учените твърдят, че те са биологически по-млади от хората с чиста кожа. Те запазват младежкия си вид по-дълго и са по-малко застрашени от болестите на остаряването, като сърдечните заболявания и остеопорозата.   

Екип на Лондонския кралски колеж е проучил връзката между бенките и стареенето, като е изследвал ДНК-то на 900 двойки близнаци. 

Учените са насочили вниманието си към теломерите – окончанията на хромозомите в човешките клетки. Теломерите се възприемат като биологичен часовник – с времето при деленето на клетките теломерите се скъсяват - понякога толкова, че клетките умират.

Предишни проучвания показват, че хората с дълги теломери са биологически по-млади от връстниците си с по-къси.

Учените от Лондон са открили, че хората с повече от 100 бенки по тялото имат по-дълги теломери в сравнение с хората с по-малко от 25 бенки и те остаряват с 6-7 години по-бавно.

Предполага се, че теломерите позволяват на пигментираните клетки, които образуват бенките, да поддържат по-дълго процеса на делене, увеличавайки броя на бенките.

Малък бюст

Едрият бюст причинява болки в горната част на гърба заради промяната на извивката на гръбнака, установиха турски учени, които изследвали жени с различна големина на бюста. Просто тежестта на женските гърди принуждава гръбначния стълб да се извие.

Те наблюдавали 179 жени с много едър бюст,  на които предстояла операция за намаляване на бюста. Половината от тях страдали от постоянни болки в гърба или в областта на врата и раменете. След операцията само 10% от тях имали същите оплаквания.

Учени от Виена открили, че малките гърди са по-чувствителни. Изследването показало, че големите гърди са с 24% по-малко чувствителни от малките. Причината според тях е, че нервът, който предава чувствителността от зърното на гърдата, е по-опънат при жените с по-едър и оформен бюст.

Голям нос

Изглежда че колкото по-голям е носът, толкова е по-силна бариерата, която спира достъпа на прах и бактерии във въздуха до дихателните пътища и навлизането на инфекциите в организма.   

Според учените хората с по-големите носове вдишват почти 7% по-малко замърсители. Големият нос също може да намали и симптомите на сенната хрема.

Дебели глезени

Сигурно ще ви е неприятно, когато глезенът ви загуби очертанията си и се слее с прасеца.
 
Както обаче вече е известно, трупането на тлъстини в долната половина на тялото е по-здравословно за жените.

Според учени от Колорадо при отстраняването на мастните клетки от долните части на тялото, например с липосукция, жените започват да трупат мазнини в талията, което е по-опасно. 

По-дебелите глезени са признак на добра структура на стъпалото и сухожилията, което осигурява по-добра подвижност на краката.

Къси пръсти на краката

Според учените при еволюцията пръстите на краката са се скъсили, за да са по-функционални. Късите пръсти са помагали на прадедите ни да тичат по-бързо и да преследват успешно плячката си.

Хората с по-дълги пръсти страдат повече от наранявания като тендонит на сухожилията.

Големи уши

Големите уши може да предпазват от оглушаване на стари години. Теорията е, че голямата ушна мида приема звука по-ефективно.

Специалистите обясняват, че ушната мида има важна роля за възприемането на звука. Колкото е по-голяма тя, толкова повече звук ще премине през ушния канал.

Животните с големи уши, като прилепите, имат по-чувствителен слух. Ушите им са еволюирали по тази начин, за да чуват лесно и най-слабия звук.

Широки бедра

Още добри новини за тези, които трупат тлъстини в долната половина на тялото – пълните бедра, които мразите, могат да удължат живота ви. Хората със силни бедра са по-малко застрашени от преждевременна смърт и сърдечни болести.

12-годишно изследване на 3 000 мъже и жени в Дания установило, че хората, на които обиколката на бедрата е поне 60 см, по-рядко страдат от сърдечни болести и умират преждевременно.

По-тънките бедра означават по-малко мускулна маса, което предполага по-слаба физическа активност. Според учените размерът на бедрата може да се използва като „ранен маркер” за определяне на риска от развитие на сърдечно-съдова болест.

С остаряването обикновено се натрупват килограми и тогава по-силните крака помагат за активността и поддържането на здраво сърце.

--------------------------
По материали от в."Дейли Мейл".

 

 

Коментари