Публикация

Лекарите готови на протести заради лимитите за направления


Незабавно да бъдат решени проблемите с направленията в доболничната помощ – за това настояват в декларация до президента, парламента, премиера и до всички здравни институции в страната общопрактикуващите лекари от Пловдив и областта.

Те предупреждават, че ако до края на месеца няма отговор на техните искания, ще започнат ефективни протести, като ще бъдат подкрепени от цялата медицинска общност и пациентските организации.

„Поставени сме в ситуация, при която, за да извършваме основната си дейност – диагностично-лечебна, сме санкционирани от отговорните институции – НЗОК и РЗОК, с което се нарушава конституционното право на всеки един от нас – гарантирана здравна помощ”, посочват медиците.

По думите им от началото на 2010 г. регулативните стандарти са намалени общо с 40%, което води до ограничаване на достъпа на пациенти до специализирана извънболнична помощ и изследвания и влошава качеството на извършваната лечебно-диагностична дейност.

В декларацията лекарите настояват незабавно да се прекратят исканията на съответните районни каси към изпълнителите на медицинска помощ за възстановяване на надвишените суми по регулативните стандарти, защото тези средства са използвани за осигуряване на диагностика и лечение на здравноосигурени пациенти.

Според пловдивските лекари е необходимо спешно да се подпише анекс към националния рамков договор с по-добри и реалистични условия, както и проблемите в сектора да бъдат обсъдени от гилдията на извънреден събор на БЛС. 

От колегията възлагат на депутатите от 16-и и 17-и многомандатен район, представляващи гражданите на Пловдив в НС,  да изискват отчет от НЗОК, за да стане ясно има ли преразход на гласуваните параметри за 2007, 2008 и 2009 г. на регионално и на национално ниво и дали са използвали механизмите за компенсации, съгласно действащото законодателство към визираните периоди.

Коментари