Публикация

Ще имаме ли скоро ваксина срещу рак на кожата

Ще имаме ли скоро ваксина срещу рак на кожата

Резултати от изследване на института Скрипс в Калифорния, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, сочат напредък в разработването на ваксината срещу меланом. Експерименти направени с мишки доказаха ефективността й при гризачите. 

Учените използвали  миши модел на агресивен меланом, като раковите образувания били генномодифицирани за синтез на овалбумин - запасните вещества в яйчния белтък, които играят роля на предизвикващ имунен отговор антиген.

Опитните мишки били разделени на 

три групи в съответствие с различните видове терапия

Тези в първата група били инжектирани с овалбумин и препарата анти-PD-L1, гризачите във втората група - с овалбумин, анти-PD-L1 и дипровоцим, в третата - с овалбумин, анти-PD-L1 и стипца.

 

Всеки опитен екземпляр били инжектиран с две дози от препарата с интервал от седмица между приема на едната и другата доза. За 54-дневен срок оцелели всички мишки във втората група и 25 на сто от мишките в третата група, докато гризачите в първата група умрели.

Изследователите добавили стимулиращото имунитета вещество 

дипровоцим към лекарство срещу кожни тумори.

В процес на опитите те тествали близо 100 хиляди химични съединения, които биха могли да увеличат ефикасността на химиотерапията при меланом. По този начин било открито веществото дипровоцим, което се свързва с активиращи клетъчния имунитет белтъци.

 

Експериментът с мишки все още не дава уверения, че ваксината ще е ефикасна и при хора. Предстоят още важни тестове. Разработката би била особено ценна за борбата с меланома, който е едно от най-често срещаните ракови заболявания днес.

Коментари