Публикация

Първа помощ при ухапване от отровна змия

Първа помощ при ухапване от отровна змия

Змиите са  заплаха, която може да ни срещне както на полянката, така и в двора на вилата, из планинските баири, а вече не са случаите на ухапани от влечугите в градска среда...Затова е от изключителна важност да познаваме начините, по които трябва да реагираме  в случай на среща с опасното влечуго и най-вече - на ухапване. Адекватната реакция може да спаси живот.

В България се срещат три вида отровни змии:

пепелянка, усойница и черна усойница, наричана още босненска или осоговска по името на планината, където се среща най-много.Отровата на пепелянката и усойницата нарушава кръвосъсирването, като разгражда фибриногена (белтък, който образува мрежа и улавя кръвните клетки, така се образува съсирек), затова се нарича хемотоксична. Тя прави по тънки кръвоносните и лимфните съдове и предразполага към отоци и вътрешни кръвоизливи.

Осоговската усойница има отрова, която действа комбинативно , съсирвайки кръвта и парализирайки нервната система на ухапания. В случай, че отровата попадне директно в кръвта, напривер ако е ухапана вена, отравянето е много тежко и мерките трябва да се вземат буквално намига, за да не настъпи фатален край

първа помощ при ухапване от змия

Важни стъпки при ухапване от отровна змия:

Ако се чудите дали ущипването, което сте усетили е било ухапване от отровна змия, можете да го разпознаете по двете прободни ранички по кожата на разстояние 0,5 см. Първата помощ трябва да бъде оказана веднага и започва с обработване на раната с риванолов или спиртен разтвор и направата на стегната превръзка (при ухапване на крайник) над мястото, като на всеки 10-15 минути турникетът трябва да се отпуска. Препоръчително е да се направи антиалергичен коктейл с глюкокортикостероиди, антихистаминов препарат при добро артериално налягане, вит.С, при нужда и адреналин. Естествено, това се прави от специалист и едва ли някой от нас носи в туристическата си чанта тези препарати.

 

Често могат да се срещнат препоръки да се изсмуче змийската отрова с уста, но това е допустимо да се направи само и единствено, ако по устата и устната кухина на помагащия няма рани или болни зъби, в противен случай той рискува и своя живот. Трябва пострадалият да бъде откаран до специализирано заведение, където да му бъде оказана специализирана и компетентна лекарска помощ. За да е животоспасяващо, препоръчително е да се случи в рамките на два часа от момента на ухапването.

Специализираната помощ включва

антидотно лечение с противозмийски серум, поставен от лекар, 1 ампула около мястото на ухапването и 1 ампула интрамускулно. Прилага се още дезинтоксикиращо лечение с инфузионни разтвори, витамини от група В, симптоматично лечение по отношение на промените в коагулацията. При нужда се повтаря противозмийският серум в следващите часове и дни.

В случай, че вие или ваш близък е ухапан и не знаете как да реагирате, не изпадайте в паника, позвънете на личния си лекар или на медицинско лице, което да ви даде указания как точно да действате в създалата се ситуация. Важно е максимално точно да се опише състоянието на пострадалия.

 

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

Коментари