Публикация

Полезно или вредно е кокосовото масло

Полезно или вредно е кокосовото масло

След като през август епидемиологът от Харвард, професор Карин Мишел нарече кокосовото масло "чиста отрова", се надигна вълна от възмущение и много въпроси.  В  лекция, озаглавена "Кокосово масло и други хранителни грешки" , изнесена в Университета във Фрайбург, където Мишел заема втора академична позиция като директор на Института за профилактика и туморна епидемиология, той заклейми познатия като супер храна продукт. Речта, изнесена на немски, е гледана почти милион пъти в YouTube.

Истина,  лъжа или търговски трик?

Според данните от допитване, проведено в САЩ, 72% от американците смятат, че кокосовото масло е полезно. За България официални данни няма, но кокосово масло вече може да се намери без проблем и се радва на засилено търсене.  

 

Защо е вредно кокосовото масло - твърденията на проф. Мишел

Продуктът съдържа наситени мазнини, в него има 92% наситени мастни киселини,които са повече отколкото в сланината и другите животински мазнини.   Половината от тези мазнини  са лауринова киселина със средна дължина на веригата, останалата част е миристинова, палмитинова и олеинова киселини. Употребата на тези мастни киселини увеличава нивото на лошия холестерол в кръвта, което може да доведе до сърдечносъдови заболявания. Лауриновата киселина обаче повишава нивото на добрия холестерол.

Противниците на това твърдение

застъпват позицията, че  това не е достатъчно, за да се обяви кокосовото масло за най-вредния продукт. Първо - неговото съдържание отдавна е известно и никой до момента не се е опитал да го демонизира. Второ – научният свят започна да преразглежда негативното си отношение към наситените мастни киселини и вече не се приемат за толкова вредни. И най-важното – проф. Мишел не е изследвала специално влиянието на кокосовото масло върху човешкото здраве. Тя направила своето заявление на лекция във Фрайбург, което означава, че твърдението ѝ не може да се приема като категоричен и доказан факт.

 

Здравните власти в САЩ предупреждават гражданите да не прекаляват с употребата на кокосово масло, смятайки, че не е полезно. Но и не твърдят, че то е абсолютно вредно.

 

Палмовото масло ли е най-опасната мазнина?

Коментари