Публикация

Гъбичките бързо се размножават под лака за нокти

Гъбичките бързо се размножават под лака за нокти

Интервю с д-р Радостина Станева, специалист по кожни и венерически болести, ДКЦ 6 – София*

Д-р Станева, през лятото стремежът към естетичен вид на ноктите е засилен. По-често ли се срещат гъбички по ноктите на краката и на ръцете в топлото време?

Гъбичките по ноктите на ръцете и краката (т.нар. онихомикоза) е бавно протичащо заболяване, етиологично свързано с инфекция на нокътната плочка, причинена от дерматофити, дрожди и плесени.

 

Mитът, че онихомикозата се наблюдава по-често в топлото време от годината, е свързан по-скоро със схващането, че през зимата, в студа, гъбичките изчезват. Но се оказва, че инфекцията е възникнала именно тогава, когато краката по цял ден са били в чорапи и обувки, без достатъчно проветряване. Изпотяването и влагата влияят негативно, както и дългото стоене на топло в офиса. Настъпват видими промени, налагащи консултация със специалист и адекватно лечение.

 

Мит е, че гъбичките се унищожават през зимата

Кои са тези промени?

Появата на петна по ноктите, промяна в релефа и дебелината им. Ноктите са с изменен цвят, повърхност и субунгвална хиперкератоза (удебеляване).

Може ли промяна в цвета на нокътната плочка да е свързана с прекомерно лакиране?

Промяната в цвета на цвета на нокътната плочка може да бъде свързана със заболявания (общи и кожни, травми, химични въздействия и козметични манипулации – лакиране). При изменение дори само в оцветяването на нокътя е необходима консултация със специалист.

Когато жената ходи на маникюр или педикюр, какво трябва да знае?

Всички сме зависими от модата, суетата движи света. Важно е жените, а и мъжете, обаче да знаят, че ноктите са рогови образувания, които предпазват върха на пръстите. Те са съставени от плътен строй епидермални клетки, изпълнени с устойчив твърд протеин, наречен кератин. Гладките, блестящи с равномерен цвят и розов оттенък нокти са признак за добро здраве. Състоянието им се влияе от множество фактори – метаболизъм, хранителни навици, метеорологични условия и не на последно място козметични процедури, на които биват подлагани.

 

Лакирането на ноктите е изключително популярна практика, която крие своите рискове. Видът лак, който се нанася, както и времето, за което той остава върху ноктите, са от основно значение. Всички марки на пазара съдържат засъхващи химични вещества. Те не само запечатват нокътната повърхност, но и създават благоприятна среда за гъбични инфекции.

 

Гел лакът, гъбички по ноктите

 

Гел лакът става все по-популярен. Този революционен метод позволява на жените да имат перфектен маникюр, без да посещават салоните на всеки няколко дни. Нокътната плочка се запечатва за седмици. Вредно е изпичането, проблем могат да създадат субстанциите, с които се отстраняват различните оцветяващи и полиращи материали.

Има много случаи на гъбични инфекции и други промени по ноктите точно след поставянето на такъв вид лак.

 

Дали даден човек ще се зарази с гъбични (а също така и  бактериални или вирусни) инфекции зависи от неговия имунитет. Значение има и дали в ежедневието ноктите не се мокрят постоянно – някои професии, както и домакинската работа го изисква – използват се непрекъснато химични продукти, препарати, които също влияят негативно върху кожата и нокътя.

 

Когато вече има някаква предразположение на организма с такива моменти в битовата, професионалната среда, с промени в здравословното състояние (диабет, болест на Рейно), когато се пият безразборно и дълго време антибиотици, когато човек е на имуносупресивна терапия - всичко това предразполага към гъбични инфекции. Ако в този момент има лак, дори най-обикновен, нокътната повърхност е запечатена, гъбичната инфекция започва много бързо да се разпространява.

Стресът също предразполага към гъбични инфекции.

Добре ли е да се редуват тъмни и светли тонове лак?

Според мен редуването на тъмни със светли гами лак няма никакво значение. Само по себе си честото лакиране уврежда ноктите. Добре е те да бъдат оставени „да дишат“, да има период (поне 2-3 дни месечно), в който върху тях да не се нанася нищо друго, освен натурални подхранващи продукти.

 

Лакирането уврежда ноктите

Вредно ли е прекомерното избутване или изрязване на кожички?

Премахването на кожички oзначава елиминация на бариерата, която защитава нокътната плочка. С манипулацията се постига по-естетичен вид, но с нея не бива да се злоупотребява, тя трябва да се извършва нежно и щадящо.

Жените трябва внимателно да избират салоните за красота – препоръчителни са местата с добра хигиена, където инструментите за маникюр и педикюр се стерилизират, тъй като рискът от заразяване с гъбички е реален.

Какви видове онихомикоза има и как да ги разпознаем?

Онихомикозата може да засегне различни части на нокътя – матрикса, ложето, плочката.

В зависимост от начина на развитие на инфекция има следните клинични форми на заболяването:

 • Дистална латерална субунгвална онихомикоза

Наблюдава се субунгвална хиперкератоза и онихолиза (падане на нокътя), която обикновено е жълто-бяла на цвят.

 • Еndonyx онихомикоза -  налице са промени в цвета на нокътната плочка, без данни за хиперкератоза;
 • Бяла повърхностна онихомикоза – наблюдават се бели, груби, ограничени участъци на ноктите на палците на краката;
 • Проксимална субунгвална онихомикоза – има бели петна на нокътната плочка, които се движат дистално с растежа на ноктите. Обикновено се свързва с периунгвално възпаление (оток в околонокътния ръб);
 • Kандида онихомикоза - свързана с хронична, кожно-лигавична кандидоза или имуносупресия. Среща се при хора, чиито имунитет е доста потиснат по различни причини. Засегнати са няколко или всички нокти. Те са чупливи, жълтеникави, хипертрофични, с изразено периунгвално възпаление.

Как да се предпази човек? 

Мерките за избягване на онихомикозата са тясно свързани с рисковите фактори и начина на живот на индивида.

 

Рискови фактори за гъбички по ноктите

 

Роля най-често имат:

 • хроничната травма

Много често - в 90% от случаите, гъбични инфекции възникват след травма на самия нокът, причинена от носенето на тесни обувки и притискането му;

 • някои заболявания – диабет, синдром на Рейно;
 • възрастта;
 • пониженият имунитет;
 • безразборно използване на широкоспектърни антибиотици;
 • имуносупресивна терапия;
 • често ползване на обществени места за отдих (плувни басейни, СПА центрове и фитнес зали)

Когато хората посещават басейни, киселинността (pH) на кожата се променя, ноктите се мокрят. Tова може да предразположи към гъбични инфекции.

 

Гъбички по ноктите - кой е застрашен

 

 • хигиенни навици и начин на обличане – носене на затворени обувки, синтетични чорапи в топло и горещо време;
 • наднормено тегло.

Лесно ли се диагностицира заболяването?

Диагностицирането на онихомикозата не е трудно. То включва:

-        клиничен преглед от специалист дерматолог;

-        директна микроскопия с 10-30% калиева основа за установяване на гъбни хифи в нокътния материал;

-        културелна диагностика върху среда на Сабуро за растеж на дрожди, дерматофити и плесени.

Инфектират ли се с гъбички детските нокти?

Много често родители водят децата си в кабинета ми, обезпокоени от външния вид на техните нокти. Много рядко обаче онихомикоза се потвърждава при малките пациенти – при тях се срещат много гъбични инфекции, но те са най-често по кожата. Обикновено до 3-годишна възраст ноктите не са добре оформени, често са нагънати, понякога - нацепени. Гладка нокътна плочка се оформя след тази възраст.

 

Децата рядко страдат от гъбички по ноктите

Какво е лечението при възрастните? Кога се налага прием на медикаменти?

Лечението зависи от клиничния вид, броя на засегнатите нокти и тежестта на тяхното инфектиране. Терапията не бива да се отлага, защото заразените с гъбички нокти са входна врата за последващи инфекции.

 

Системна терапия (прием на медикаменти) е необходима при проксимална субунгвална онихомикоза и при по-тежко нокътно засягане – когато 2/3 от нокътя е обхванат.

Бялата повърхностна онихомикоза и дисталната субунгвална онихомикоза могат да бъдат лекувани с локални средства, например с „Фунги клиър“.

 

Благодарение на иновативната си формула, разтворът ефективно лекува и подобрява външния вид на нокътната плочка при гъбични инфекции. Освен това защитава нокътя, като предотвратява разпространението на инфекцията на останалите. Комбинацията от млечна киселина и урея има висок кератолитичен ефект.  

 

„Фунги клиър“ намалява грапавината на ноктите за 2 седмици, видимо подобрява твърдостта и тяхната цялост. Със своя механизъм на действие поддържа кисело pH на нокътя и по този начин подпомага за контролиране на микросредата му: създава се неблагоприятна среда в кух нокът за развитието на гъбичките и дерматофитите – те загиват.

 

Фунги клиър лекува гъбички по ноктите

 

Разтворът се нанася 2 пъти дневно – най-добре преди сън и сутрин, за да се избегне мокрене на ноктите. Оптималният период за третиране е до израстване на здрав нокът и падане на повредената част.

Смята се, че лечението на онихомикозата е продължително. Така ли е?

Както споменах, при засягане на 2/3 от нокътната плочка се налага прием на антимикотични препарати през устата. Локалната терапия в такива случаи би продължила с месеци, донякъде ще се подобри състоянието на нокътната плочка и естетичният вид, но инфекцията няма да се излекува напълно. При гъбички по ноктите на краката терапията с антимикотичните препарати обикновено е 3 месеца, а при гъбички по ноктите на ръцете – 2 месеца. Лечението е ефективно, но има и рецидиви - след 5-6 месеца човек пак може да има онихомикоза. Това зависи от факторите, които вече изброих, както и недобрата превенция.

 

На пациентите препоръчвам да направят профилактика на обувките, които носят и ще носят. За целта се използват специални антимикотични препарати -  например „Фунги спрей“. Обувките се напръскват добре, затварят се плътно за 48 часа в плик, за да няма кислород.

 

Преди беше масова практиката с формалин. Но той трудно се намира, освен това унищожава самата кожа на обувките.

Може ли човек да се зарази с гъбички, когато обуе чужди обувки?

По принцип малко вероятно е. За да се случи това, той трябва да ги носи по-дълго време.

 

Пробването на обувки - има ли риск от гъбички

Т.е. не е вярно твърдението и че само пробването на обувки може да зарази с гъбички?

Няма такова нещо.

Някои дерматолози препоръчват винаги да се пробват обувки с чорапи…

Да, заради изпотяването и избягване на зацапването, не заради опасност от гъбична инфекция.

______

 

Д-р Станева приема пациенти и в жк Красно село, ул. „Царица Елеонора“ 25, ет. 2, кабинет 4.2.

Коментари