Публикация

Кръстовден е, днес се случват чудеса

Кръстовден е, днес се случват чудеса

На 14 септември  българската православна църква почита въздвижение на светия животворящ кръст Господен. Празникът е наречен Кръстовден, тъй като на тази дата денят и нощта се изравняват по дължина. Според народните вярвания оттук  нататък започва есента, а времето застудява. В някои краища на страната го наричат гроздоберник, тъй като поставя начало на  гроздобера.

В миналото вярващите са  почитали празника, отивайки  на църква, от която  да вземат светена вода и да поръсят дома, животните и трапезата си. Според преданията земеделците са занасяли житни класове, които свещеникът да освети, като са вярвали, че и следващата им реколта отново ще бъде толкова богата благодарение на Божията помощ.

Кръстовден е и денят, на който се случват чудеса

Затова всяка година стотици вярващи прекарват нощта на 13. срещу 14. септември на Кръстова гора, надявайки се, че чудото ще се случи и на тях – болните ще оздравеят, бездетните ще се сдобият с рожба, тъй като на това място се съхранява частица от кръста, а също така, защото Господ помага на всички нуждаещи се.  Според поверието изцелението спохожда хората, докато спят. По време на съня им Бог им казва начина, по който могат да се спасят от болестта, която ги е налегнала, а от тях се изисква да запомнят думите му и да изпълнят повелята му. През цялата нощ миряните разказват различни истории за изцеление благодарение на Божията помощ.    

Кръстова гора е място за поклонение, което притегля хора

обединени от вярата, че кръстът има чудодейна сила и цери болните.

Много са християните, които споделят за изцелението, което са получили на Кръстова гора. Благодарните на Бог, оставят дарове в знак на признателност за полученото добро. Според вярванията  дори и сестрата на цар Борис III се е излекувала благодарение на чудото, наречено Кръстова гора. Всяка година хиляди миряни посещават това свято място с надеждата за изцеление, като Бог помага единствено на силно вярващите. И така пожелaйте си нещо в нощта на 13. срещу 14. и вярвайте, че ще се сбъдне, защото най-важното е човек да има вяра, която да му помага в трудните моменти.

Според преданието

на това място е бил скрит кръстът, на който е разпнат Исус Христос.  Кръстът се е намирал в манастира „Света Троица” до XVIII век, когато турците разрушили сградата до основи, а той останал непокътнат.  Трима монаси го скрили добре в една от близките пещери. Именно на това се дължи силата  на Кръстова гора. Тя произлиза от Христовия кръст, който е скрит в недрата на Родопите. Според легендата религиозният Йордан Дрянков получава видение, при което вижда кръст в небето и му е направено поръчение да изгради на мястото метален кръст. Прекарвайки една нощ на Кръстов връх, той разбира историята на местността – по тези земи е имало голям манастир и в него се съхранявала частица от Христовия кръст. През 1936г. Дрянков донася чудодейния кръст, който е поставен в източното възвишение.  Години по-късно символът на християнството мистериозно изчезва. Според едно от преданията е бил захвърлен в гората, където го намира един овчар. Друга легенда разказва, че е бил откраднат от трима души – двама от тях почиват заради Божие наказание, а третият се разкайва от страх и с него да не се случи същото. Много трудности срещат хората, наели се да го пренесат, тъй като пътят е хълмист, а кръстът не трябва да бъде поставян на земята.

Религиозният символ бива възстановен на мястото си, като този път теглото му е 99 кг.  Чудесата на това свято място не свършват само с кръста. Едно гълъбче отвежда вярващите до изворчето с лековитата вода, като според преданието всеки, който пие от нея, забравя болежките си.

 

Миряните си тръгват от Кръстова гора, заредени с много положителна енергия. Освен това те се опитват да  намерят камъчета, на които да  има изобразен  кръст, като се вярва, че носят късмет и щастие.

 

източник на снимката: Pinterest

 

Коментари