Публикация

Мая Манолова: Бързо да се обявят подготвяните промени в здравеопазването

Мая Манолова: Бързо да се обявят подготвяните промени в здравеопазването

Преди да каже и дума за реформа, здравният министър трябва да обясни как ще се осъществява контролът, как ще включи пациентите в него. Защото накрая от лошите управленски решения те са потърпевшите.

 

Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред Нова телевизия.

 

Тя призова да се преосмисли

предложението за въвеждане на допълнителна здравна застраховка

„Като омбудсман, който защитава правата на гражданите в здравеопазването, тяхното право на достъпна и качествена здравна грижа, не виждам никаква заявка за промени именно в тази част – в отношенията лекар – пациент, по отношение на лимитите, на цените на клиничните пътеки, на медицинските стандарти, на нивата на компетентност, различна политика по отношение на лекарствата.

Единственото, което се предлага, е реформа в приходната част

Тази идея да се съберат повече пари, отново за сметка на гражданите, през застрахователи, на мен лично много ми прилича на „Гражданска отговорност“ на автомобил. При тази застраховка гражданинът знае какво ще получи срещу своята вноска, докато тук не е ясно какво ще се промени в предоставянето на медицинските услуги”, коментира Мая Манолова.

 

Тя заяви, че

тази неяснота прави лоша услуга на здравния министър

Призова час по-скоро той да представи предложенията си за реформа в системата, защото в момента слуховете, настроенията създават негативна среда.

Аз не чух някои от тези, които са участвали в разговорите, да подкрепя реформата – нито Лекарският съюз, който е против отмяната на договорното начало, нито даже застрахователите, които на първо четене изглежда биха спечелили от подобни правила. Вероятно, защото нещата или не са съгласувани с тях, или няма отговор на всички въпроси. Например тези 12 лева на човек докато се акумулират в застрахователните дружества, вероятно не трябва никой да боледува поне 2-3 години, за да може да се плаща лечението. Тези въпроси нямат отговор

 

- коментира омбудсманът.

 

Смислени ли са идеите в новия модел за реформа на МЗ?

 

Мая Манолова съобщи, че е още по-притеснена, тъй като е получила жалби от граждани, лекари и медицински сестри от болниците, които са в най-тежко състояние, с натрупани задължения, а именно тези във Враца, Ловеч, Стара Загора.

Няколко пъти посещавам болницата във Враца. Имах и среща със здравния министър с настояване да предприеме мерки именно по отношение на тези лечебни заведения. Защото там много добре се вижда как държавата, през МЗ, взема едни решения, назначава едни хора за управителни, за контролни съвети, за надзор, които очевидно лошо управляват здравните заведения, трупат дългове, източват се пари.

Сметката накрая плащат пациентите, гражданите, лекарите, медицинските сестри

- изтъкна Мая Манолова.

 

Според нея 

единственото решение е чрез промяна в контрола

Вижте повече във видеото.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари