Публикация

Млечните продукти намаляват риска от инфаркт


Консумацията на млечни продукти може да помогне на сърцето, твърдят шведски учени, цитирани от Ройтерс.

Млечните храни са главен източник на наситени мазнини, които се асоциират с развитието на кардиологични заболявания. Но има доказателства, че тези продукти всъщност имат положителен ефект върху сърцето. Например – намаляване на кръвното налягане или редуциране на нивата на холестерола.

Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 444 пациенти, прекарали инфаркт, и 556 здрави доброволци. Учените са измерили два биомаркера (pentadecanoic acid и heptadecanoic acid) в кръвта, които показват колко млечни мазнини са приемани.

Резултатите показали, че хората с най-високи нива на мастните биомаркери имали най-нисък риск от инфаркт. При жените опасността била по-ниска с 26%, а при мъжете – с 9%.

Млечните храни съдържат редица полезни вещества – калций, витамин Д, калий, които влияят положително на нивата на добрия холестерол.

Необходими са обаче още изследвания, които да подкрепят теорията, че има връзка между млякото и ниския риск от сърдечен инцидент.

Коментари