Публикация

Български дерматолози в подкрепа на Euromelanoma 2018

Български дерматолози в подкрепа на Euromelanoma 2018

Mesoestetic България популяризира съветите на водещи лекари с цел да повиши информираността, което е от съществено значение за предпазване от рак на кожата

 

Броят на хората, страдащи от рак на кожата, непрекъснато расте и това се превръща в световен здравен проблем. Според Световната здравна организация (СЗО) ракът на кожата е най-често срещаното раково заболяване в света. Честотата на малигнения меланом и немеланомните кожни тумори се е утроила в периода 1970–2010 г. Мотивирана от отдадеността си към здравето на кожата, испанската козметична марка mesoestetic за пета поредна година подкрепя кампанията Euromelanoma 2018. Част от философията на марката е именно превенцията – повишената информираност е от съществено значение за предпазване от рак на кожата. Дерматологът д-р Тихомир Малчевски, част от екипа клиника „Малинов“, работи от години с продуктите на mesoestetic, познава техните характеристики и ги препоръчва в превенцията срещу рака на кожата.

 

Д-р Малчевски, успява ли според вас Euromelanoma 2018 да привлече вниманието върху този толкова голям здравен проблем?

 

Тази кампания е много важна, тъй като се оказа, че все повече хора страдат от това тежко и  в някой случаи неизлечимо заболяване. Тя е необходима и  за превенция и предпазване от факторите, които играят ролята на агресори върху нашата кожа и респективно оказват влияние и давление за образуването на меланома. Euromelanoma 2018 e най-голямата европейска инициатива за превенция на рака на кожата и е нужна на обществото. Ще се радвам мисията ѝ да достигне до повече хора и те да разберат нуждата от съобразяване с някои норми по отношение на слънчевите и УВ лъчите.

 

Как съветвате Вашите пациенти за превенция срещу рака на кожата?

 

Ракът на кожата е комплексно заболяване, при което са налице както външни фактори, така и генетично обусловена позиция. По отношение областта на генетиката не можем да се намесваме, но можем да вземем мерки за превенцията на това заболяване. Факторите тук се изразяват в УВ радиация – слънчевите лъчи, които имат основно влияние при формирането на рака на кожата и, разбира се, солариума. Лъчите на солариума са много по-вредни отколкото лъчите на слънцето, дори в някои части на САЩ използването на солариум е забранено. Необходимо е хората да са запознати и да знаят какъв е рискът от използването му.

 

Кои са основните клопки на слънцето, за които трябва да внимаваме?

 

Слънцето е един от факторите на живота, то подпомага нашето развитие, част от слънчевите лъчи имат бактерицидно, убиващо бактериите и микробите действие, но прекаленото излагане, прекомерното стоене на слънце е важен фактор не само за меланом и появата на ракови заболявания, но и за травми по кожата, бързо стареене, така че е много важно да се взимат мерки. Разбира се, слънцето е здраве, но при умерено излагане с подходящи фотозащитни средства, това е една от основните насоки при предпазването от появата на злокачествени образувания по кожата.

 

Кои са другите агресори, които могат да причинят рак на кожата?

Аз съветвам моите пациенти да не използват солариум. Оказа се, че въпреки изолирането на изкуствените лъчи, те всъщност имат решаваща роля и подпомагат кожните заболявания. Дехидратират кожата, увреждат я, водят до промени в меланоцидите – клетките, от които се развива меланом на кожата.

 

Защо избрахте да работите с продуктите на mesoestetic?

Работя с продуктите на испанската марка вече от 7-8 години. Те са с много добро качество, доказани са на козметичния пазар, имат изградена репутация и също спомагат за по-добрия вид на кожата - подхранване, хидратация, предпазване от стареене и вредни лъчи.

 

 

Компанията Космосаенс - българският представител на испанската марка mesoestetic, се включи в кампанията Euromelanoma 2018, като представи съвети от водещи дерматолози, които ще помогнат за превенцията в грижата за кожата след лятото. Под мотото „Европа има проблем с рака на кожата“ кампанията привлича вниманието, обогатява информираността за последиците от излагане на слънце, както и важността на превенцията и ранното откриване на заболяването.  

Коментари