Публикация

На различни дати и с различни традиции е първият учебен ден по света - вижте ги

На различни дати и с различни традиции е първият учебен ден по света - вижте ги

У нас традиционно училището отваря врати на 15 септември, като тази година това се случва два дни по-късно - на 17. Средата на септември традиционно е белязана със старт на учебната година, но на някои места в Европа учебните занятия отдавна са започнали.


1 септември е денят, в който в Чехия, Русия и бившите съветски републики децата влизат в училище. В първия ден на септември и полските деца нарамват учебниците. Интересно е, че според тамошния обичай не те носят букети на учителите, а класната ръководителка им подарява по едно цвете.

В по-северните страни и райони  на Европа учебната година започва още през летния месец август. 
«Знанието е сила!» – е казал Юлий Цезар. В родината му – днешна Италия, обаче децата не бързат да се впуснат в училищния живот преди първи октомври.  В Гърция малчугани и подрастващи влизат в класните стаи през септември. Същият режим е и островната Кипър - началото е в първата деседневка на първия есенен месец.

Във Франция и Великобритания училищата сами решават според педагогическите си планове кога да започне учебната година. Затова в някои градове класните стаи се оживяват на първи септември, другаде на 15-и. На Острова малчуганите чуват първия училищен звънец на 5-годишна възраст. Във Франция пък учениците са най-облагодетелствани откъм ваканции. Те почиват малко след първите занятия – от 21 до 30 октомври, след това за Коледа от 24 декември до 3 януари. Ски ваканцията също е бонус за френските ученици от 7 до 14 февруари, след това се отдават на почивка за Великден. В училищния план са предвидени и два неучебни дни - официални празници на школото с разрешението на кмета.

В Дания децата са най-ощетени от тази гледна точка. Малолетните поданици на кралството почиват само месец и половина – юли и първите 15 дни на август, след това отново залягат над учебниците.

Най-щастливите първокласници може би живеят в Германия. На откриването на учебната година те получават големи хартиени конуси Schultüte (буквално от немски – „училищна фуния”), пълни с лакомства и дребни подаръци. Тази традиция започва още през XIX век. Заради все по-актуалните изисквания за здравословно хранене обаче все повече родители пълнят конусите с училищни принадлежности, играчки и плодове. Самите първокласници си правят конуса. До двора на училището обикновено ги изпраща цялото семейство. Там директорът ги посреща с приветствие, а по-големите ученици - с песни. В Германия няма една дата за откриване на учебната година. А на колко години децата ще влязат в класните стаи е избор на родителите - някои ги пускат на 5 години, други изчакват да навършат 6.

първи учебен ден по света

Извън Европа


Японските първолаци тръгват на училище в началото на април, когато започва цъфтежът на японските вишни – сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот, ето защо няма по-подходящо време за започване на училищни занятия. Не след дълго обаче идва продължителна ваканция – от края на юли до началото на септември. След това учениците трупат знания до следващата декемврийска ваканция. Училищните терзания приключват през март.

През пролетта бие и първият училищен звънец в Индия. Децата се записват в първи клас на четиригодишна възраст, като в началото заниманията са по-леки и свързани с много игри. Преподават предимно мъже. За най-важен предмет се приема математиката. В повечето училища в страната носенето на униформа е задължително.

В Израел Денят на знанието е първи септември. Месецът обаче минава доста неусетно заради многото празници, свързани с еврейската Нова година. Според местния обичай на първия учебен ден децата пускат балони с хелий. Учениците обикновено носят тениска с емблемата на училището. В делнични дни могат да си позволят всякакви цветове, но на празник се слага бяла блуза.

Училищните емоции в Канада започват от първия вторник на септември, а в Австралия учебната година започва през февруари.

Коментари