Публикация

Доц. Михайлова от лаборатория „ЛИНА“ е единственият български учен, награден на международен симпозиум в Словения

Доц. Михайлова от лаборатория „ЛИНА“ е единственият български учен, награден на международен симпозиум в Словения

Тема на форума бе бактерията Клостридиум дифициле, която атакува храносмилателната система и предизвиква инфекции с различна тежест

Микробиологът доц. д-р Сашка Михайлова, дм, е единственият български учен, награден на международен симпозиум, посветен на бактерията Клостридиум дифициле  (Clostridium difficile). Форумът се проведе от 12-ти до 14-ти септември в град Блед, Словения. В него участваха  специалисти от 35 страни от:  Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

Доц. Михайлова от една от най-големите лаборатории в България - „ЛИНА“, представи резултатите от работата на своя екип по проблема Клостридиум дифициле. В последните години значението на бактерията нараства, като се увеличава броят на инфекциите, предизвикани от нея. Клостридиум дифициле атакува храносмилателната система и води до диария, колит или псевдомембранозен колит. Затова откриването на бактерията при заразените е важно за адекватното провеждане на лечение.

Доц. Михайлова  бе един от 15-те учени, които получиха награди за участие в симпозиума на базата на отличено резюме.

„Радвам се, че участвах във форум на толкова високо ниво. Имах възможност не само да представя резултати от нашата работа, но и да обогатя знанията си за резервоарите и механизмите на предаване на бактерията, за диагностиката и лечението на инфекциите, които причинява. Много ценни са и контактите, които осъществих с професионалисти от световна величина. Така при необходимост в бъдеще ще си сътрудничим с тях”, заяви доц. Михайлова.

„ЛИНА” вече две години предлага на своите пациенти бърз тест за доказване на Клостридиум дифициле и неговите токсини. Изследването е подходящо за хора с диария от следните групи: приемали антибиотици през последните 3 месеца, най-вече аминопеницилини, цефалоспорини, клиндамицин и флуорохинолони (използвалите множество антибиотици са с повишен риск за инфекция); на възраст 65 и повече години; с голям брой съпътстващи заболявания (онкохематологични, възпаления на червата, захарен диабет, бъбречна недостатъчност); пациенти с потисната имунна система; с оперативни интервенции на храносмилателната система и приемащи медикаменти за намаляване на стомашната киселинност; на продължително лечение в болнични заведения (постъпвалите в отделения за интензивни грижи са с повишен риск за инфекция).

За извършване на бързия тест за доказване на Клостридиум дифициле и неговите токсини е необходима фекална проба. Много важно за получаване на достоверен резултат е незабавното доставяне на материала в лаборатория „ЛИНА“.

 

Коментари