Публикация

ВМА се включи в битката с войната по пътищата

ВМА се включи в битката с войната по пътищата

24 часа без нито една жертва във войната по пътищата. Около тази кауза на 19 септември се обединява цяла Европа. И тази година Военномедицинска академия подкрепя благородната мисия на TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция), напомняйки на шофьорите и пешеходците за какво трябва да са нащрек на пътя.

 

През 2018 г. мотото на операция "EDWARD" (European Day Without A Road Death), която се провежда за трети пореден път в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември 2018 г.), e "Безопасни мобилни комбинации за живот". На 19 септември, освен засилени проверки на „Пътна полиция” и ДАИ в цяла България, ще има и открити уроци по пътна безопасност, турнири и състезания за децата от различните градове на страната.   

 

Черната статистика сочи, че всеки ден около 70 души губят живота по пътищата на Европа. Амбицията на “EDWARD” е поне веднъж в годината тази цифра да е 0. Информационната кампания, около която се обединява Стария континент, вече дава резултати. В Европейските дни без загинали на пътя през 2016 г. и 2017 г. жертвите при катастрофи в страните, които участват в инициативата, са 43. За България статистиката показва нито един загинал през 2016 г. и само един – през 2017 г. 

 

През 2018 г. TISPOL организира и конкурс за снимки, посветен на операция „EDWARD”. Майсторите на обектива могат да изправят 3 от своите най-добри фотографии до 19 октомври 2018 г. на адрес: MOVE-ROAD-SAFTY-DAYS@ec.europa.eu. Отличените снимки ще бъдат представени от Европейската комисия и победителят ще бъде поканен на следващите Награди по пътна безопасност, организирани от комисията.

 

Заедно можем да спрем войната по пътищата!

Коментари