Публикация

Четири грипни щама атакуват тази зима

Четири грипни щама атакуват тази зима

През престоящия есенно-зимен сезон се очакват четири грипни щама.

Това са  „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“

-  обяви проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ към Националния център по заразни и паразитни болести.

Все още обаче не може да се прогнозира кога ще настъпи първата грипна вълна

София беше домакин на кръгла маса на тема: „Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания“. Събитието се проведе по повод 100-годишнината от първата грипна пандемия по инициатива на Българското сдружение по иновативна медицина.

 

Грип, кръгла маса

 

На форума бяха обсъдени актуални данни от епидемиологичния надзор на острите респираторни заболявания у нас, европейските практики за превенция на сезонния грип и проекта за национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

 

Проф. Нели Корсун изтъкна, че

през последния грипен сезон половината от заболелите (49 на сто) са били деца на възраст между 5 и 14 години

а 42% от болните са били над 65-годишна възраст.

Грипът е потенциално тежко инфекциозно заболяване

За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът има бурно начало – главоболие, висока температура, силна обща отпадналост, като покосява целия организъм.

 

По данни на Световната здравна организация 5-10% от зрялото население на Земята се разболява от грип всяка година, а от 290 000 до 650 000 души умират от него.
Данни на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че само в областните градове в България всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип, което представлява от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност.

 

Проф. Нели Корсун изтъкна, че

имунизирането срещу грип в България се подценява

В същото време противогрипните ваксини са най-ефективното средство за превенция и контрол на заболяването. Те предотвратяват тежките форми на болестта и усложненията.

 

Грип, превенция

 

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, съобщи, че е закупен и предстои да бъде доставен

апарат от най-ново поколение за полимеразнa верижна реакция (PCR) за доказване на грипни и други респираторни вируси

Той ще бъде предоставен на Националната референтна лаборатория и ще даде нови възможности за бърза диагностика и превенция на грипа у нас.

Превенцията

Натрупаният опит през изминалите 100 години убеждава, че ползата от превенцията е несравнима с рисковете при вече възникнало заболяване. И днес остават валидни четирите прости правила:

 

  • стойте си у дома, ако сте болни;
  • проветрявайте често помещенията;
  • мийте си ръцете редовно;
  • покривайте си устата, когато кихате и кашляте.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

Коментари