Публикация

Безплатни противогрипни ваксини за хората над 65

Безплатни противогрипни ваксини за хората над 65

В България предстои приемането на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Ваксинирането срещу грип у нас се подценява. В същото време противогрипните ваксини са най-ефективното средство за превенция и контрол на грипа. Те предотвратяват тежките форми на заболяването и усложненията. Данните показват, че имунизациите намаляват с 40-60% броя на амбулаторните прегледи, дължащи се на грип. Ваксините намаляват с 57% броя на хоспитализациите, дължащи се на  грип, при лица над 50 год., с 74% приемите на деца в интензивни отделения, с 52% и 79% броя на хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и диабет. 

Високите нива на противогрипна ваксинация създават колективен имунитет, ограничават вирусната трансмисия и епидемичния процес.

 

подчертава проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към НЦЗПБ. Във връзка с превенцията, по-висок контрол на грипа и ограничаване на усложненията от него. Дирекция „Здравен контрол” в Министерство на здравеопазването подготвя

Програма, насочена към хората над 65 години

Тя цели снижаване на заболяемостта  от сезонен грип и от последващи рецидиви, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, както и повишаване на информираността на населението за риска от грип и свързаните с него сложнения и начините за предпазване.

безплатни противогрипни ваксини за хора над 65

 

Четири грипни щама атакуват тази зима

Предвижда се от 2019 г. възрастните да се ваксинират безплатно

като в рамките на програмата  е предвидено през всяка от четирите години на програмата да бъдат имунизирани близо 1,5 млн. души. Очаква се в края на програмата да се достигне до 25% имунизационен обхват.

Предвидените дози ваксини по години са:

  • 2019 г. - 148 191 бр.;
  • 2020 г. – 251 924 бр.;
  • 2021 г. – 296 382 бр;.
  • 2022 г. – 370 477 бр.

За изпълнението на програмата за 4-годишния й период на действие са предвидени общо 9,7 млн. лв.

Ще се прави бърза диагностика на грипа благодарение на специален апарат,

който вече е закупен, съобщава главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Апаратът от най-ново поколение  е за полимеразнa верижна реакция (PCR) за доказване на грипни и други респираторни вируси. Той ще бъде предоставен на Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към НЦЗПБ и ще даде нови възможности за диагностика и превенция на грип ав България.

 

Вижте още: 5 факта за ваксините

 


Според националната статистика, през последните 10 години особено осезаемо нарастват хоспитализациите и смъртността сред възрастните хора у нас вследствие на грип – над 70% от починалите от пневмония са на възраст над 60 г.

Коментари