Публикация

Сега е моментът за ваксиниране, очаква се грипът да засегне по-възрастните

Сега е моментът за ваксиниране, очаква се грипът да засегне по-възрастните

Грипният щам, който ще ни атакува през този зимен сезон, се очаква да е от група А.

Много вероятно е да е N1H1 – „Мичиган”, или H3N2 – „Сингапур”

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред bTV.

 

Той припомни, че миналата година доминиращият щам, който причини епидемията у нас, беше „Ямагата” от група Б.

При щам от група А боледуват повече възрастните хора. Характерно е, че епидемията се развива много по-бързо, достига своя пик и много по-бързо свършва – за около 4-5 седмици

 

- отбеляза проф. Кантарджиев. 

При щам от група Б пък боледуват предимно децата до 15-годишна възраст

„Миналата година 72% от случаите на грип бяха от група Б, с много усложнения на централната нервна система. На 5-6 хиляди души с грип един правеше възпаление на мозъка”, отбеляза директорът на НЦЗПБ.

Мерки се вземат преди епидемията. Който има икономическа възможност, да си купи ваксина, струва по-малко от 20 лв. – сега е времето

- препоръча проф. Кантарджиев. 

 

Той отбеляза, че

противогрипната ваксина не защитава на 100%, но пази от усложнения

Ако се ваксинират 100 хиляди души, ще има няколко хиляди пневмонии по-малко.
Здравноосигурителните системи, застрахователите на Запад са заинтересовани хората, особено възрастните, да са имунизирани, за да се избегнат усложненията на грипа. Терапията на пневмония при възрастен човек струва няколко десетки хиляди долара или евро

- каза директорът на НЦЗПБ.

Около 50 млн. европейци боледуват от тежък грип

Проф. Кантарджиев изтъкна, че от грип умират много повече хора, отколкото при катастрофите, за които толкова много се говори у нас. Около 50 млн. души от ЕС боледуват от тежък грип, от тях умират 70 хиляди. 

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести допълни, че в момента експерти от МЗ разработват програма, насочена към възрастните хора. Ще бъдат отпуснати 1,5 млн. лева за безплатни ваксини и поставянето им на хората над 65 години, тъй като те са най-уязвимите жертви на грипа.

Как да се предпазим от грип

Проф. Кантарджиев посъветва да се ползват тоалетни кърпички и да се дезинфекцират повърхностите. Той уточни, че човек може да се зарази и ако пипне предмети, докосвани от болен.

 

По време на епидемия ръцете трябва да се мият много често. А правило номер 1 е, ако видим, че някой киха или кашля, да стоим възможно по-далече от него.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари