Публикация

В България има няколко „мръсни“ думички и една от тях е монопол

В България има няколко „мръсни“ думички и една от тях е монопол

 автор: Румяна Илиева

 

Кажи, че нещо е монопол и вече всички са против него.

Това, че някои неща са, тъй да се каже, са естествени монополи някак си убягва на хората. Малко ще се отклоня от темата за здравеопазването. Да вземем например Енергото, ВиК, Топлофикация. Ето, аз живея в един град. И имам доставчик на енергия, вода и парно. Обаче не ми харесват условията и искам да имам за доставчик на съответните услуги от друг град например на 200 км.

Как може да стане това?

ВиК ще ми постоят отделен водопровод, или Енергото ще ми пусне отделен кабел, или Топлофикация ще ми прекара отделни тръби. Ако трябва да ползвам тези, които имам, как ще се разбере кой ми е доставил водата, енергията или ми е осигурил топлината през зимата? Наистина в отделните региони има отделни доставчици, но нали се сещате, че няма как да си преместя жилището там където ми е по-удобно. За железопътния транспорт пък изобщо няма да повдигам въпрос.

 

Както казах, всеки си харесва идеята и мисли, че тя ще реши всичките ни проблеми с магическа пръчка.

Това, което Управителят на НЗОК каза ме накара сериозно да се замисля. Наистина той засегна някои проблеми, които биха възникнали, но според него ползите са повече от недостатъците и затова всички трябва да плащаме повече. Ще говоря от личен опит, но той ми е най-пресен. В момента, както споделих имам здравна застраховка. Тя не покрива всички рискове, а само част от тях. И няма вноска която е само 12 лева, а всички са по-високи. Толкова мога да си позволя. Но, ако трябва да се осигуря за всичко, вноската би била доста по-висока. Мисълта ми е, че ако прехвърлим всичко на тези да речем в идеалния случай 12 лв, много скоро ще се окаже, че парите пак не са достатъчни и трябва да се плаща още и още и още. Дочуто в случаен разговор. Собственик на фирма, не знам коя. Има служители, но не ги осигурява на пълната заплата. Изречение: Той себе си не осигурява, как ще си осигурява и работниците.  И най-вероятно това не е, защото няма възможност. Просто системата му го позволява. Без повече коментари.

 

За финал един виц, всеки да го тълкува като иска:

Назначили един да прави маркировка по улиците. Първия ден направил да речем 1 км, втория 500 м, на третия 150м. Обвинили го, че е мързелив. Той отговорил: Не съм мързелив, кофата е далече.


Коментар на г-жа Румяна Илиева, породен от обществена дискусия "Смислени ли са идеите в новия модел за реформа на МЗ?"

Коментари