Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат във всички областни градове на страната, информира Министерството на здравеопазването.

Кампанията „Седмица на отворените врати” започва на 25 септември и ще продължи до 28 септември

Всеки желаещ ще бъде предложен на скрининг за определяне на риска от туберкулоза чрез анкета и консултации, като при необходимост ще се извършат допълнителни прегледи и изследвания.

При установяване на заболяването хората ще бъдат насочвани към лечение

Инициативата се осъществява по програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност за заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

 

По време на проведени кампании през март и юни 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 6 489 души, на 3 296 от тях са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Туберкулоза е установена при 71 души, а латентна туберкулозна инфекция – при 229 души, които са започнали лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г.

 

В прикачения файл може да видите списък на болниците, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза.

Прикачени файлове

pdf

Коментари