Публикация

Синдром на Сьогрен - лечение

Синдром на Сьогрен - лечение

Различава се лечение на първичния и на вторичния синдром на Сьогрен, на синдрома на Сьогрен без и със системни прояви (от други органи и системи).

Синдром на Сьогрен - симптоми и диагностика

Първичният синдром на Сьогрен се лекува с

поддържане на добра хигиена на очите, устната кухина и гениталиите, накапване на изкуствени сълзи по 1-2 капки в очите през няколко часа, изкуствена слюнка – 4-5 пъти дневно по 1 чаена лъжица, препарати за повлияване на вагиналната и кожната сухота, приемане на течно-кашава храна, при болки – внимателно СОХ2 инхибитори. Профилактика на стомашно-чревни прояви – гастропротективни средства.

Вторичният синдром на Сьогрен се лекува с

изброените средства и със средствата за лечение на болестта, която го предизвиква.

В  тези случаи не може да се разчита на успех, ако не се повлияе основният болестен процес.

Синдромът на Сьогрен, протичащ с прояви от други органи и системи,

се лекува с изброените средства плюс кортикостероиди и имуносупресори.

Синдромът на Сьогрен не влияе съществено върху трудоспособността на болните. Трудът в неблагоприятни условия на професионалната среда (студ, горещина, запрашеност, лъчеви въздейст-вия и др.) е нежелателен за тези болни. Трудоспособността за интелектуален труд е запазена.

 

Не е възможно пълно излекуване от синдрома на Сьогрен. Ходът на болестта е бавен и не съществува непосредствена опасност за живота. При отказ от лечение се повишава рискът от усложнения и инфекции.

Профилактика

Няма специфична профилактика на синдрома на Сьогрен, т.е. няма мерки, чието спазване да гарантира по-нисък риск от развитие на болестта. Профилактиката е насочена към болните. Това се по-стига с четири основни и много съществени момента:

 

  • ранна диагноза;
  • своевременно лечение;
  • поддържане на добра хигиена на очите и устната кухина;
  • предпазване от инфекции.

 

При голямата част от болните посочените профилактични мерки дават много добри резултати – намаляват се болките и страданията, по-добрява се качеството на живота. За целта болният трябва да бъде непрекъснато под контрол на профилиран ревматолог.

 

Още по темата: Причини и клинична изява на Синдром на Сьогрен

 


Текстът е  "За човека, болестта и още нещо", повече за която можете да научите на личния ми сайт www.kolarov.bg

Коментари