Публикация

Какви са признаците, че имаме нужда от магнезий

Какви са признаците, че имаме нужда от магнезий

В съвремието ни за магнезия се знае много повече, отколкото преди и това коригира представите не само за неговата роля за появата на сърдечносъдовите заболявания, но и за техното лечение. Когато този елемент недостига, организмът започва да го извлича от мозъка, мускулната тъкан, в това число и от сърдечните мускули.

Кои сигнали издават недостига му

Безсъние

Една от причините за дългото въртене в леглото е магнезият. Както вече споменахме, той участва в дейността на нервната система, затова неговият дефицит води до проблеми със съня.

Тревожност

Още един аспект от влиянието на магнезия върху нервната система. Елементът оказва отпускащо действие върху психиката, а когато е в недостатъчни количества, тревожността се повишава.

високо кръвно-магнезий

Високо кръвно налягане

Магнезият отпуска и разширява артериите, благодарение на което контролира кръвното налягане. Не е случайно, че в много препарати, предписвани на хора със сърдечносъдови проблеми, присъства магнезий.

Аритмия

Дейността на сърцето много зависи от магнезия, затова, ако искаме то да функционира пълноценно и да избегнем аритмията, не бива да допускаме дефицит на този елемент в организма ни.

Крампи и спазми

Сърцето не е единственият мускул, чието нормално функциониране зависи от магнезия. Микроелементът, от който в нашето тяло се съдържат само 21-28 грама, помага на всички мускули да се отпуснат по време на сън. Това е и причината неговият недостиг да предизвиква спазми и крампи.

Влечение към шоколад

Много хора обичат шоколад, но прекаленото влечение може да бъди признак за недостиг на магнезий.

Къде да открием магнезий:

Тиквените, слънчогледовите и сусамените семена са отличен източник на магнезий. В четвърт чаша се съдържат съответно 185, 125 и 126 мг от елемента. От ядките най-богати на магнезий са кашуто и бадемите. Лидер обаче е бразилският орех – 25% магнезий.

От плодовете трябва да се отбележат авокадото, бананите, сушените кайсии и сливи, мангото, дините и грейпфрутите.

зелените зеленчуци са богати на магнезий

Зеленият пигмент в растенията, известен като хлорофил, е още един натурален източник на магнезий. Една чаша спанак може да осигури на организма над 150 мг магнезий, което е 36% от препоръчителната дневна доза.

Коментари