Публикация

Болницата в Силистра е осъдена да плати 25 000 лв. заради лекарска грешка

Болницата в Силистра е осъдена да плати 25 000 лв. заради лекарска грешка

25 хил. лв. обезщетение ще трябва да плати болницата в Силистра на В.Е. заради лекарска грешка, довела до ампутация на ръката на пациентката.

 

Това пише в. „Сега“, като се позовава на решение на Окръжния съд в града, което е потвърдено от горните инстанции и вече е в сила.

 

Според магистратите

при лечението на пациентката е извършено недопустимо отклонение от медицинските стандарти

като не е оказана адекватна и своевременна помощ.

 

В исковата си молба жената разказва, че на 20 септември 2014 г. отишла в спешното, след като паднала по стълбите, ръката много я заболяла и не можела да я движи. Рентгеновата снимка показала, че е счупен горният край на раменната й кост. Лекарят назначил директна екстензия през лакътя. След няколко часа пациентката усетила, че не може да движи пръстите си. Докторът я посъветвал да ги масажира със здравата си ръка. Последвала бърза и видима промяна на цвета на пръстите й, но лекарят бил категоричен, че няма нищо обезпокоително. Четири дни по-късно състоянието на ръката се влошило, било решено тя да бъде оперирана.

Едва след операцията лекуващият лекар насочил жената за преглед при съдов хирург във Варна

Той обяснил, че състоянието е безнадеждно – ръката е мъртва и трябва да се ампутира. И че е пропусната възможността да бъде спасена. Така на 1 октомври ръката е ампутирана в Силистра. Жената е изписана 10 дни по-късно, но 5 месеца раната й не зараства и се налага нова операция, която е направена в София през пролетта на 2015 г., отбелязва изданието.

 

По делото са разпитани двама от лекуващите я лекари, както и хирургът, направил ампутацията. Те обясняват, че

този случай е „вид капан“, тъй като скелетната травма маскира съдовата и неврологичната

Съдовият хирург от Варна обаче свидетелства, че е било възможно ортопедите да установят навреме съдовия проблем само на базата на клиничната картина.

 

От всекидневника научаваме, че според експертите по делото лечението е било правилно. Но все пак признават, че

терапията срещу образуване на тромби е забавена

Те обясняват също, че отговорите им са съобразени с това, че болницата в Силистра е на доста по-ниско ниво като специалисти и оборудване.

 

Съдия Теодора Василева обаче приема, че е „съвсем необосновано, че различното ниво на болниците оправдава различното качество на лечението“.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари