Публикация

Д-р Карачанов: Безигленото влагане на хиалурон в устните е маркетингов трик

Д-р Карачанов: Безигленото влагане на хиалурон в устните е маркетингов трик

Д-р Христо Карачанов е завършил дентална медицина в Медицински университет- Пловдив през 2014 година. В работата си основно се занимава с естетични корекции в областта на лицето- мезотерапия, поставяне на хиалуронова киселина, ботокс, мезоконци и др.

 

 

Кои са най-честите естетични корекции, които правите на вашите пациенти?

Първо искам да благодаря за проявения интерес! Типа на корекция зависи предимно от възрастта на пациентите. За да изглежда едно лице свежо, когато е на 30 години, е необходим съвсем различен подход и комплекс от манипулации, отколкото когато е на 40, 50 години и т.н. Като цяло, най-желаната процедура продължава да бъде коригирането на устни.

 

Има ли ''мода'' във формата на устните и ако има, каква е тя?
Има правила за биосиметрия, които не трябва да се нарушават.  Въпреки че в последно време забелязвам тенденция към по-големите размери, е препоръчително да се придържаме към естествените форми и да подчертаваме природната даденост. Лично според мен, когато нежно подчертаем индивидуалността на пациента се получават най-добрите резултати. И да не забравяме, че красотата, зависи от очите, които гледат.

 

Какво е значението на марката филър за ефекта от процедурата?
От огромно значение е вида на използваният филър. Всеки продукт е различен от гледна точка на гъстота, химичен състав, профил на безопасност и предвидимост. Крайният резултат е комплекс от знанията и уменията на лекаря-манипулатор и правилния избор на материал. Няма как да се отговори на нуждите на различните пациенти, ако се използват само един или два различни филъра. В практиката си аз работя със седем различни фирми, всяка от които предлага богата гама от материали, за да мога да бъда “гъвкав” и да реагирам адекватно на различните ситуации.

 

Защо при едни пациенти продължителността на ефекта е 3-4 месеца, а при някои двойно повече?

Продължителността на действие на филъра е строго индивидуална. Тя зависи на първо място от организма на пациента, но огромна роля оказват дълбочината и начина на поставяне на филъра, както и поддръжката. Имал съм случаи, при които поставям един и същи филър на две близначки и резултата е коренно различен. Хиалуроновата киселина, на чиято база са изградени съвременните дермални филъри, се разгражда естествено от организма от редица фактори, най-важните от които са свободните радикали и ензима хиалуронидаза, чиито количества са строго индивидуални. Приемът на течности и избягването на дехидратацията също са ключови.

 

Колко често могат да се поставят филъри в устните?
Прекалено честото поставяне травмира прекомерно тъканите и може да доведе до редица усложнения, най-чести от които са така наречените “буци”. Препоръчвам филър да се поставя на интервал, не по-кратък от един месец. Разбира се, изключвам случаите, при които се налага докоригиране на формите. Корекциите са нещо напълно нормално и не изискват толкова инвазивен подход.

 

Какви са възможните странични реакции от процедурата?
Искам да обърна специално внимание на този въпрос. Човешкият организъм е динамична система. Всяка инвазивна манипулация крие редица рискове, които могат да бъдат сведени до минимум само от квалифициран и опитен лекар. Усложненията варират отлеки, като образуване на грануломи, асиметрия и дискомфорт, до изключително тежки, каквито са запушването на кръвоносен съд с последваща некроза, инфекции, поразяване на нервни структури и др. Лицевата зона и лекарската работа като цяло изискват огромен комплекс от знания и подготовка, които няма как да бъдат придобити от кратки курсове от немедицински персонал.

 

При какви условия се образуват т.нар. топчета в устните?
“Бучките” или “топчетата” са с размера на грахово или оризово зърно. Характерно за тях е, че са много твърди и веднъж образували се, те персистират. Получават се поради две причини: в първия си вариант възникват по време на самата манипулация и са по вина на лекаря, когато тъканите не се познават и се манипулира грубо с тях. При втория вариант, образуванията възникват средно след месец-месец и половина. Причината в този случай е използването на неподходящи и некачествени филъри.

 

Напоследък масово се рекламира безиглено влагане на хиалуронова киселина в устните и назолабиалните гънки. Какво е Вашето мнение за тази процедура?
Процедурата е напълно неефективна. Тъканите се намазват с крем или гел, богат на хиалуронова киселина, и с ултразвуков накрайник се придават вибрации. Целта е, чрез тези вибрации, хиалуроновата киселина да навлезе на такава дълбочина, че да се задържи и да придаде обем. Маркетингов трик, който подлъгва хората е направата на снимки “преди” и “след”. Съответното “след” е непосредствено след манипулацията, когато тъканите са наранени и подути от ултразвуковите трептения. Отока, видим на снимките, изчезва до половин час.

 

В социалните медии все по-често се появяват снимки на мъже с естетични корекции. Имате ли такива пациенти и какво си правят те?
Мъжкото лице също има нужда от поддръжка, за да изглежда добре. По мои наблюдения най-желаните процедури при мъжете са ботокс и лифтинг с конци, въпреки че не са и рядкост случаите, в които си поставят хиалурон. Поради по-големите количества тестостерон при мъжете, обаче, филърите се задържат малко по-трудно. Иновация са серията филъри, създадени специално за силния пол. 

 

Какво ще посъветвате всички, които имат намерение да си сложат хиалурон в устните?
Съвета ми към хората, които все още не са прибегнали към естетични корекции, е да подчертаят собствената си красота, а не да се стремят да приличат на някой друг. Природата е направила всеки от нас уникален по свой собствен начин. Истинският професионалист улавя и доразвива тази красота.

 

Заглавна снимка: www.topdoctors.mx

Галерия със снимки: Instagram /пациентки на д-р Карачанов/

Коментари