Публикация

Двама парализирани проходиха благодарение на имплант в гръбначния мозък

Двама парализирани проходиха благодарение на имплант в гръбначния мозък

Двама пациенти, на които лекарите са казвали, че нямат никакъв шанс да проходят някога, вече отново са "на крака".

Ново лечение от Центъра за изследване на нараняванията на гръбначния стълб в Кентъки, университета в Луисвил помогна на Кели Томас и Джеф Маркиз да направят първите си стъпки след като са прекарали дълго време парализирани. 

Методът, описан  в New England Journal of Medicine,

съчетава персонализираната епидурална стимулация на гръбначния стълб и интензивното обучение за изправяне и стъпване.

Близо 1,3 милиона души в САЩ, които са парализирани поради наранявания на гръбначния мозък, вече имат надежда за по-добро качество на живот. С помощта на разработката ще се подобри циркулацията на кръвта и костната им плътност, както и сърдечносъдовото им здраве. 

 

"Няма реално лечение на хора с такъв тип травма", казва Сюзън Харкема, асоцииран директор на изследователския център в Университета в Луисвил и автор на изследването. "Това не ги връща обратно, преди да бъдат наранени, но това им дава значителна, постепенна възвръщаемост на двигателните функции и по-добро здравословно състояние". 

Кели Томас остава парализирана след инцидент с камион

Тя е на 19 години, когато камионът, в който е, се преобръща в канавка край пътя. Сериозно е наранен гръбначният й стълб. Прогнозата на хирурга, който я оперира: "Няма да кажа нула, но може би един, може би два процента", споделя Кели.

След прилагането на спиналния имплант, тя вече може да пристъпва с чужда помощ. Балансът й все още не е добър, но болката в краката е намаляла и мускулната маса е започнала да се възстановяна. Матрица от 16 електрода, имплантирана в гръбначния й мозък, осъществява електростимулация. В съчетание със специалните тренировки, устройството й е помогнало да се разхожда отново, нещо, което тя никога не е мислила, че ще се случи. Днес Кели е на 22 години и следващата й цел е да работи за преодоляване на проблемите с равновесието.

 

Джеф Маркиз, който е парализиран след катастрофа в планинско колоездене, вече може да прави стъпки самостоятелно, след като участва в обучението в университета в Луисвил, публикувано в New England Journal of Medicine.

Джеф Маркиз предприема стъпки в университета в Луисвил. Снимка: Университета на Луисвил
Джеф Маркиз предприема стъпки в университета в Луисвил. Снимка: Университета на Луисвил

 

Junior е възстановителният апарат SureScan MRI Neurostimulator от Medtronic и е одобрен от FDA за управление на болката. Проучването на клиниката Майо е използвало Невростимулатора MRI на RestoreUltra SureScan. 

 

Може да звучи необичайно използването на устройство за контрол на болката, за да се възстанови способността за ходене. Но изследванията върху животни показват, че плъхове с увреждания на гръбначния мозък могат да се научат отново да стъпват с тренировка, лекарства и спинална стимулация. И хората, които са парализирани, могат да правят стъпаловидни движения, използвайки спинална стимулация. Това означава, че частите на гръбначния мозък, отговорни за ходенето, все още трябва да работят при тези пациенти. 

 

Още един участник, чието име не се споменава, участва в експеримента и дава положителни резултати.

 

 

 

Дженифър Колингер, професор по физиология и рехабилитация в университета в Питсбърг, който не е учасник в изследването, коментира резултатите му:

"Това е първият път, когато се демонстрира функционална пешеходна активност за някой с пълно увреждане на гръбначния стълб".

 

Как работи методът

Учените все още изследват механиката на процесите, но една от теориите е, че след увреждане на гръбначния стълб, тези гръбначни мрежи може да загубят електрическия заряд и информацията, която те получават от мозъка, въпреки че някои слаби връзки могат да останат. И това е свързано с идеята за стимулатор на гръбначния стълб - той основно зарежда гръбначния стълб.

 

Форми на лечение на парализа

Методът, благодарение на който Маркиз и Томас правят стъпки, е създаден от Центъра за изследване на нараняванията на гръбначния стълб на Кентъки. Той все още е експериментален. Двама други пациенти, които също се подложили на тази стимулация, не напреднали толкова далеч, което много вероятно се дължи на факта, че при започването на опитите те не са имали никаква чувствителност в долните крайници. Те обаче вече могат да се изправят, да преместят краката си и да стъпят на бягащи пътеки, което повишава възможността за по-нататъшно обучение.

 

През годините се правят различни опити за определяне на това как да се лекуват гръбначни наранявания, включително изучаване на змийски гени, терапия със стволови клетки и регенеративно съединение. 

 

източник на снимки и видео:  университет в Луисвил, Кентъки

Коментари