Публикация

Мъж от Ямболско почина от западнонилска треска

Мъж от Ямболско почина от западнонилска треска

Първи смъртен случай от западнонилска треска у нас тази година - почина 84-годишен мъж от ямболското село Ботево. От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че мъжът е лекуван една седмица в инфекциозното отделение на ямболската болница. Tой не е пътувал до рискови държави.

Заразата обикновено се пренася от комари

В началото на лятото предупредихме, че трябва да се вземат мерки срещу комарите. Предупредихме и за наличие на западнонилска треска в съседните балкански държави. Само от миналата седмица потвърдените случаи в Националната референтна лаборатория са четири

- съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

 

На 200 души, ухапани от комари със западнонилска треска, заболява само един.

Пикът на заболяването е през есента, очакват се още случаи

- поясни проф. Тодор Кантарджиев.

 

Според него трябва да се вземат предпазни мерки – да се ползват репеленти, по прозорците да се поставят комарници, да се избягват места, където има много комари.

Проявата на заболяването е със засягане на централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезориентира - не може да каже името си, не знае къде се намира. Той трябва да бъде изпратен в болнично заведение, в неврологична клиника. Лечението на тази инфекция на главния мозък е само симптоматично. Лечение срещу самия вирус няма

- подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.


Проф. Кантарджиев допълни, че е много важно напролет, преди разлистването на дърветата, да се вземат мерки за унищожаване на комарите във водоемите.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

Коментари