Публикация

Aкне след 20г.възраст и в долната 1/3 от лицето? Д-р Малена Герговска

Aкне след 20г.възраст и в долната 1/3 от лицето? Д-р Малена Герговска

    Този различен вид акне се среща на  възраст след 20г., като нерядко е изненада  за пациентите – появява се дори без да е имало пъпки по кожата през юношеските години.

Нарича се още акне след пубертета или възрастово акне поради факта, че е нова категория в заболяването, което допреди 10 години се смяташе за чисто тинейджърски проблем.

    Терминът „възрастово акне” не означава, че младежите над 20г. са стари, а че са възрастни за ученическите пъпки. Необичайната за порасналите вече пациенти диагноза, се поставя все по-често, което наложи провеждането на голямо световно проучване за разпространението на този вид акне сред пациентите и предизвикващите го фактори. Данните показват, че това акне е с различна клинична картина и различен механизъм на развитие. При 20% от засегнатите пациенти, то се появява дори без преди това да са имали акне в пубертета и може да продължи до 40г. възраст.

    Акнето над 20г. е три пъти по-чест проблем при жените в сравнение  с мъжете. При жените акнето се появява на фона на хормонално неравновесие, което зачестява сред младите жени най-вече в резултат на стреса. Косвено доказателство за този процес с непрекъснатият ръст на ин-витро процедурите след 2000г., както и по-честото обостряне на обрива в предменструалния период. Самите образувания се различават от класическите пъпки в пубертета. Те обикновено са в долната трета на лицето – от носа надолу: около устата, в долната част на бузите, по линията на брадичката, под челюстта. По-големи и по-плътни са, не могат да бъда изстискани, защото са локализирани в дълбочина. Задържат се с месеци и след излекуване оставят белези, които лишават младите жени от самочувствие. Когато жената е с упорито акне, което не минава след юношеството, се подозират поликистозни яйчници и нарушено равновесие на мъжките хормони – тестостерон и неговите прекурсори андростендион и дехидроепиандростендион. В 1/3 от случаите, хормоналният дисбаланс е отговорен за появата на този вид акне, но във всички останали случаи, въпреки обстойните прегледи и изследвания, не се откриват повишени нива на мъжките хормони, а акнето е налице.  Обяснението за тях е в стреса, който е част от ежедневието на тези млади жени. Стресът води до стимулиране на секрецията на тестостерон и повишаване на чувствителността на рецепторите на космено-мастния фоликул към него и другите мъжки хормони. В резултат се стига до повишена секреция на себум от мастните жлези и поява на акне. Разбира се, значение има и генетичното предразположение. Около 70% от жените с акне след пубертета има роднини първа линия с акне.

      Практиката показва, че при този вид акне терапията с антибиотици не е много успешна. При тежките случаи се налага да се използват за лечение дериватите на витамин А киселина, локално или системно. При пациенти с по-леко изразено възрастово акне, понякога е достатъчно под ръководството на дерматолога да се смени само козметиката и състоянието значително се подобрява. Честа грешка на  младите жени, които пробват сами да се справят с проблема е, че си купуват сами класическата анти-акне козметика, а тя е подходяща предимно за тинейджърската възраст, когато кожата е много по-мазна. При акне над 20г. са необходими по-различни козметични средства, които трябва не само да намалят мастната секреция, но и да хидратират кожата.

     И накрая идва  не по-малко трудният проблем – премахването на белезите, което в по-леките случаи става с подходящ вид химически пилинг, а при по-тежките – с лазерни процедури. Това обаче се случва след проведената терапия и преминаване на възпалението, а не по време на самото лечение, тъй като избързването може да има обратен ефект. Възрастово променената кожа е по-тънка, по-суха и по-чувствителна, затова и процедурите трябва да се избират внимателно и индивидуално.

    При мъжете, освен стресът, отговорни за появата на възрастовото акне са и добавките, които много често се приемат основно от активните посетители на фитнес залите. Част от тях допълнително стимулират активността на инсулино-подобния растежен фактор 1, космено-мастния фоликул и себумната секреция. Освен лицето при голям брой мъже са засегнати  гърбът и гърдите. Този вид акне се нарича бодибилдинг акне, или на латински акне гладиаторум. Самото име подсказва, че обривът е свързан със спорта, но всъщност се касае за прекаляване с фитнес добавки или използване на неподходящи  субстанции.

    При хора с акне, по отношение на хранителния режим, се препоръчва диета без прясно мляко, ограничаване на млечните продукти, шоколода и джънк фууд-а. 

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари

Анонимен
1 окт 2018 13:34

Сякаш описвате моето лице. Почти на 40 съм и вече ми омръзна да се боря. Моля ви да споделите козметика с какъв състав помага в тези случаи. Ще съм ви крайно признателна, защото живея в чужбина и тук достъпът до дерматолог е труден и скъп.