Публикация

Деян Денев: НЗОК трябва да плаща по-голям дял от лечението

Деян Денев: НЗОК трябва да плаща по-голям дял от лечението

Ето как Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), коментира предложенията на министър Ананиев за здравни реформи:

Подкрепяме промяна в оптимизиране, надграждане на здравноосигурителния модел, който да привлече повече ресурс, да подобри ефективността и най-вече да подобри резултатите при лечението на българските пациенти. От проучването на "Алфа Рисърч" видяхме, че хората искат по-качествено, по-съвременно здравеопазване.

Това, което ни притеснява в заявените намерения

и конкретно във втория вариант (Модел Б), е т.нар. критична или гранична линия. Тя на практика означава, че НЗОК, за да защити бюджета си, би абдикирала от заплащането на скъпоструващи терапии и процедури. Тази гранична линия няма друга роля. НЗОК би прехвърлила тяхното финансиране изцяло на частните застрахователи, съответно и риска от това. Считаме, че за да има по-добра ефективност, НЗОК трябва остане основния пазител на солидарния модел и не само да участва, а да поема основната част от всяка една терапия, всяко едно лечение, независимо дали то струва 100 000 лева. Това трябва да става, разбира се, при съучастие от страна на застрахователите. 

Граничната линия е доста ниска, а иновативните лечения са доста скъпи

Това на практика означава, че всички пациенти, в онкологията например  34 000 получават болнично лечение, ще станат основен ангажимент на частните фондове. Това важи и за редките болести, инвазивната кардиология и много други.

При осигурителните модели в Европа скъпоструващото лечение се заплаща от основния осигурител.

Частните могат да участват, но не могат да поемат цялата финансова отговорност

Това е най-рисковото, според мен. По-добре е да няма гранична линия, а съучастието да е на база на предварително калкулирано съотношение между фонда и частните застрахователи. Това да важи за всяко едно плащане. Разбира се, трябва да има и гаранции, че пациентите няма още да доплащат. Пациентите трябва да получат посланието, че срещу това да платят повече в задължителната осигуровка, ще доплащат по-малко, отколкото досега. 

Моделът не трябва да бъде, касата да плаща по-малко,

а трябва да бъде насочен към това, и касата да плати повече, и здравните застрахователи да се включат като застрахователен ресурс, и пациентите да плащат повече като здравна осигуровка. В замяна трябва да бъдат сигурни, че в болница няма да им се иска нищо над регламентираното. 

 

Друго, което засега не става ясно: Представените калкулации бяха за болнична помощ. 12-те лева задължителна застрахователна вноска, които много се коментират, също са за болнична помощ или? Беше казано, че същите принципи ще бъдат приложени и към лекарствата, но това какво означава?

Тези 12 лева ще стигнат ли и за лекарствата, или ще трябва и допълнително захлащане?

Към момента изглежда, че тези 12 лева са предназначени само за болнична помощ. 

Относно отпадането на биологичните терапии

НЗОК обявиха промяна в начина на предписване на биологичната терапия, но до момента не е ясно какво ще означава, в какво ще се изразява тази промяна. Ще означава ли това, че пациентите ще могат да получат само най-евтиното, само това ли ще изписват комисиите? Или, че пациентите ще могат да получат и друго, но ще трябва да си доплатят всичко. Това в момента е въпрос на обсъждане. 

 

Вижте още: Позицията на проф.Илко Гетов, шеф на БФС

Коментари

Престанете с глупостите, моля! Какво повече да се желае с осигуряване с вноски колкото три кутии цигари!? И тълпи неосигурени или недоосигурени? Или като в Германия, високи вноски за здраве, или връщаме бюджетното семашковско здравеопазване. Само дето не сме петролно княжество... 

Петър  Галев
9 фев 2022 18:24

Драги д-р Гъмзов, благодаря Ви за коментара, но имайте предвид, че статията, която коментирате, е от 2018 г. Едва ли има спор, че парите, които НЗОК плаща, са недостатъчни, както и по това, че тук не само вноските са ниски, но и далеч не всеки ги плаща. Най-бързата възможна промяна е нови ограниения за неосигурените, които имат доходи, но по различни причини не правят здравни вноски. 

Това не е социален модел, а точно обратното!