Публикация

От печата: Здравната реформа ще удари най-болните и най-бедните

От печата: Здравната реформа ще удари най-болните и най-бедните

Жесток към най-уязвимите групи от населението и напълно неприемлив вариант на промени в здравния сектор се оказаха

дългоочакваните нови модели за системата, изработени от екипа на министър Кирил Ананиев

Така коментира в. „Сега“ представените вчера два модела на здравно осигуряване. Според изданието те

предвиждат най-болните пациенти да плащат най-много за лечението си

Смислени ли са идеите в новия модел за реформа на МЗ?

 

„Както вече стана ясно, МЗ предлага два варианта за подобряване финансирането на здравната система - пълна демонополизация на здравната каса и навлизане на частните застрахователи, които да се конкурират за 8-процентната вноска на всички граждани; или запазване на НЗОК като основен платец и въвеждане на задължително допълнително застраховане, с което да се покриват част от настоящите разходи на касата за лечение. Министерството смята за по-реалистичен втория вариант.

 

Според него обаче

лечебните заведения ще имат право сами да определят цените, по които работят

а ако те са по-високи от определените от здравната каса и застрахователите, разликата ще се плаща от пациентите или от допълнителен доброволен фонд, в какъвто в момента са осигурени 11% от гражданите“, отбелязва всекидневникът.

 

И още: „Не е ясно как ще се избегне болниците масово да определят цени над тези, които ще се поемат с публични средства. Според заместник здравния министър Жени Начева така щяло да има прозрачност и да е ясно кое колко струва. Освен това частните фондове щели да контролират цените, защото ще могат да отказват договори на болници с прекалено високи ценоразписи. А за дейности, които са специфични и има монопол, щяла да се намесва държавата, макар и неясно как. При подозрение за картел, при който всички болници да обявят високи цени, щяла да се сезира Комисията за защита на конкуренцията“.

 

Още по-темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари