Публикация

Ще спечелят ли пациентите от новата здравна реформа?

Ще спечелят ли пациентите от новата здравна реформа?

По-вероятният, по-добрият и по-лесният за прилагане модел с по-малко рискове е този с премахване изцяло на монопола на здравната каса.

Този модел ще постави пациента в центъра на системата, защото ще му даде възможност да избира

Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването пред Нова телевизия в коментар на вариантите, предложени от МЗ, за въвеждане на допълнително здравно осигуряване.

 

Според директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов трябва да има известен период, най-вероятно поне една година, на натрупване преди да бъде въведен нов модел, при който се събира допълнителна здравна вноска под формата на здравна застраховка.

Здравеопазването е скъпо занимание, лечението на един болен пациент отнема сериозен финансов ресурс. За никакво натрупване не става въпрос, нито за пренасяне на партиди – това не е пенсионно осигуряване. 12 лева на месец, или 20 лева на месец, това са около 120-130-200 лева годишно. Толкова струват два антибиотика или два прегледа с някаква манипулация – това е сума, която почти неизбежно се похарчва

- обясни обаче Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

 

Тя отбеляза, че идеята е не „някой да събира някакви пари за здраве, а цялото това доплащане, което се случва в момента – когато човек е най-болен и най-уязвим, да не му се случва. Вместо това всички здрави хора да събират по малко средства, така че този риск да се разпредели равномерно и когато някой се разболее, да го лекуват и някой да плати за това”.

 

Подробностите вижте във видеото по-долу.

Коментари