Публикация

Кирил Ананиев: Новата вноска ще подобри здравеопазването

Кирил Ананиев: Новата вноска ще подобри здравеопазването

Всичко, което предлагаме, е за подобряване на здравеопазването и за повишаване на качеството на лечение на българските граждани.

 

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред БНТ.

 

Вчера на кръгла маса в Националния дворец на културата той представи два варианта за здравноосигурителен модел. Първият предвижда пълна демонополизация на здравната каса, а при втория ще стане поетапно. Въвежда се конкурентният принцип - освен здравната каса ще има и частни застрахователи.

 

Смислени ли са идеите в новия модел за реформа на МЗ?

Имам своя приоритет и това е вторият вариант, в който има преходен период към пълната демонополизация на НЗОК. Разбира се, и двата варианта имат своите положителни и отрицателни неща, но според мен системата на здравеопазването е доста консервативна система и тя има нужда от плавен преход към новия модел на финансиране, подчерта министърът.

Трети по-добър вариант?

Кирил Ананиев беше категоричен, че ще продължи обсъждането и не изключи да се намери трети по-добър вариант.

 

„Имаме уникалния шанс заедно и съвместно да обсъдим и да решим кой е най-добър за българското общество и за българските граждани“, изтъкна министър Ананиев.

 

Той подчерта, че вчера е представил основните принципи, правила, взаимоотношения, цели, резултати, които очакват.

Основните послания, основните думи на предложението за реформата това е качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции на НЗОК и съответните застрахователни дружества, една модернизация на българското здравеопазване и, разбира се, премахване на нерегламентираните плащания, заяви здравният министър.

Хората ще се лекуват по-добре

Кирил Ананиев подчерта, че със задължителната здравна осигуровка от 12 лв. освен че ще се подобри финансирането на основния пакет с медицински услуги, ще се създадат и „възможности за финансиране и на нови дейности, които подобряват здравеопазването на българските граждани“.

 

Той беше категоричен, че първото нещо, което ще бъде направено с ресурса, който ще влезе легално в системата на здравеопазването, е да преостойностят някои от клиничните пътеки, които са подценени.

Повече пари за медиците, нови лечения

„Докъде ще доведе това? Това ще доведе до спазване на правилата за добра медицинска практика. Защото по някой път, когато парите не стигат, този процес се нарушава. Това от страната на пациента. От страната на хората, които лекуват, ще се създаде възможност да се повишат доходите на работещите в тази система. Освен това с този допълнителен ресурс ние ще можем да изпълним нови програми, нови приоритети, да въведем нови технологии на лечение, да увеличим реимбурсирането на значими социални заболявания, като например тези свързани с кръвообращанието. Ще дадем възможност за закупуване на нова техника и технология. Ще дадем възможност да се развие процесът на рехабилитация, процесът на долекуване и продължително лечение. Много, много нови дейности, които са в полза на българските граждани“, допълни министър Ананиев.

 

Целия разговор чуйте във видеото по-долу.

Коментари