Публикация

575 страници за военната и травма хирургия в многотомно ръководство на БАН

575 страници за военната и травма хирургия в многотомно ръководство на БАН

Многотомно "Ръководство по хирургия", под редакцията на академик Дамян Дамянов, бе представено в Българската академия на науките.

В публикуваните 19 тома като съавтори са участвали 311 български хирурзи, анестезиолози и други специалисти, а общият обем на текста, с професионален атлас към и във всеки том, е 6734 страници.

Военната медицина заема своето достойно място в многотомното ръководство. Десетки специалисти са участвали в създаването на 575-те страници на Том 16 „Военна и травма хирургия”.

Този том е отговор на едно неразумно държавно решение – да се закрие специалността „Военна хирургия”. Самата книга бе достоен отговор за необходимостта от тези знания. В изготвянето й участваха широк кръг от 79 специалисти, демонстриращи спецификата на военната тарвма във всички части на човешкото тяло. Затова благодаря за активността на двамата съредактори бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски и член-кореспондент Николай Петров, заяви при представянето на ръководството академик Дамян Дамянов.

Искам да ви благодаря за това, че бяхме поканени да участваме в това грандиозно начинание, заяви от своя страна бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че колективът, работил по изготвянето на Том 16, се е постарал да представи новата философия на военните травми в хирургията: Защото разликата е наистина философска. Не е само в хирургичните техники, а в поведението и в разбирането за травма хирургията.

През последните 15 години, благодарение на войните, които се проведоха в Близкия Изток и с натрупания опит, както и в цивилните травма центрове в САЩ и Израел, се роди концепцията за Damage control surgery и  Damage control resuscitation, която в момента е  в основата на военномедицинската доктина на държавите-членки на НАТО.

В това издание ние искахме да докажем, че травмата не е просто анатомичен сбор, анатомична катастрофа, а тя е физиологична катастрофа за човека. И че подходите са съвсем различни, а истинската, добрата травма хирургия е различна от георичната хирургия. Техниките са съвсем други и съкратени.

Благодарение на съвременното разбиране за травмата - за Damage control surgery и  Damage control resuscitation, в момента има успеваемост над 80% за спасяване на тежките травми, които допреди въвеждането на тази философия оцеляваха само 5 случая от 100, изтъкна професор Мутафчийски.

Още преди 5 месеца томът за военната и травма хирургия е изчерпан.

Искам да припомня думите на академик Николай Хайтов - едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.  Направихме добро дело. Надявам се, че нашият колективен труд ще бъде полезен за хирурзите от всички области  и за нашите пациенти, заключи академик Дамянов.

Коментари