Публикация

Проф. Начев: Реформата да започне след реално остойностяване на медицинските услуги

Проф. Начев: Реформата да започне след реално остойностяване на медицинските услуги

Реформата в здравеопазването трябва да започне след реално остойностяване на медицинските услуги.

 

Това заяви проф. Генчо Начев, директор на столичната Университетска болница „Св. Екатерина“.

Никой не може да каже или докаже много или малко са парите за здраве в момента. Всеки казва, че всяка година се увеличават тези пари и не стигат, което означава, че не се използват ефективно. Но никой не може да каже с доказателство достатъчни ли са, или не. За да стане това, трябва да има реално остойностяване на медицинските услуги. Такова нещо досега няма.
Затова аз смятам, че каквато и реформа да се започне, трябва да се почне след реалното остойностяване на медицинските услуги. И тогава, виждайки базата 8% задължително осигуряване, казваме, че обемът на парите е такъв, необходимостта е такава. Останалите пари трябва да се добавят по някакъв начин към услугите за здравеопазване

- коментира проф. Начев пред Нова телевизия.

 

Той изтъкна, че

в момента се знае само какво плаща здравната каса

което в много случай е под себестойността на услугата. Според него направи ли се остойностяване, ще се знае каква е реалността.

 

„На базата на тази реалност и знаейки какви са възможностите на нас – като граждани на тази държава, и на държавата като цяло, ще решим какво трябва да се прави. Пак ще има обществено обсъждане, но ще се вземе решение на базата на факти“, подчерта директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

 

Той коментира двата модела за реформа в сектора, предложени от здравния министър

Смислени ли са идеите в новия модел за реформа на МЗ?

 

„Модел А казва същите пари - те не се увеличават, но ще има повече каси. Нека застрахователите да кажат дали са готови за това“, коментира проф. Начев. И допълни, че при този модел най-голямата опасност е от фалити, както е станало например в Чехия и Унгария в началото на прехода.

Там така беше – остра демонополизация и съответно фалити. Предвижда се гаранционен фонд, който евентуално да предпази от такива фалити, но това не е сигурно поради простата причина, че явлението при здравното застраховане не се знае точно кога настъпва, за разлика от пенсионното. Така че най-важното според мен при този модел е, че не се увеличават парите за здравеопазване. Тоест, пак незнаейки какво реално струва здравеопазването, не увеличаваме парите. Разчитаме на конкуренцията и на контрола, които тези застрахователи ще осигурят. Но пак ви казвам - хубаво е да се питат застрахователите имат ли готовност на този етап да поемат ангажимент към обществото

- подчерта проф. Генчо Начев.

 

Той изказа мнение и за модел Б – при него ще се плащат пак 8% здравна вноска, които ще покриват лечение до 700 лв., плюс 12 лева здравна застраховка.

 

„Ако погледнете Европа, там е така. Там има болници, в които се доплаща за услуги и избор на професори. Има и болници, които са със социално значение, в които общината или държавата влага допълнителни средства, за да осигури лечението на хората, които не могат да си доплатят“, обясни проф. Начев.

 

Според него

държавата трябва да има фонд за социално слаби, за да покрива допълнителната застраховка

Качеството ще е едно и също и не трябва да бъркаме парите с качеството, категоричен беше проф. Генчо Начев.

 

Подробности - във видеото по-долу.

Коментари