Публикация

Фамилна хиперхолестеролемия - повишен риск от инфаркт и инсулт

Фамилна хиперхолестеролемия - повишен риск от инфаркт и инсулт

Информационна кампания за фамилната хиперхолестеролемия под надслов „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ започна биотехнологичната компания Amgen България в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България, Федерация „Български пациентски форум“ (ФБПФ) и сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“.

Целта на инициативата е да се насочи общественото внимание към признаците на заболяването

риска от поява на сърдечносъдови инциденти и необходимостта от ранната диагностика и лечение.

 

Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на биотехнологичната фармацевтична компания Амджен България, съобщи, че

за целите на кампанията е създаден онлайн тест със 7 въпроса

като в рамките на по-малко от 2 минути всеки може да провери своя риск от наследственото заболяване. Той може да бъде намерен във Facebook страницата на инициативата „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ или на следния линк: https://apps.facebook.com/my-polls/fhinfocampaign.

 

Малко повече от месец след пускането на теста, през него са преминали повече от 1820 души. 33,8% от отговорилите съобщават за наличие в семейството на ранно развито сърдечносъдово, мозъчносъдово заболяване, преждевременна смърт (жени под 60 години и мъже под 55 години) 30,6% отбелязват, че имат висок лош холестерол (LDL-холестерол), а 40,8% споделят, че в семейството си имат случай на висок лош холестерол.

 

Проф. Арман Постаджиян – председател на Дружеството на кардиолозите в България, обясни, че е трудно да се събират данни и да се води статистика за разпространението на ФХ, но все пак 7 университетски центъра в България го правят.

 

 

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е високорисково наследствено генетично заболяване, което се характеризира с невъзможност да се преработи произведения от организма холестерол. Завишените стойности на лошия (общия) холестерол са рисков фактор за настъпване на сърдечносъдов инцидент, например инфаркт или инсулт, или са показател за установяване на болестта фамилна хиперхолестеролемия.
Хората, страдащи от фамилна хиперхолестеролемия, имат високи нива на лошия холестерол от раждането си, затова тези пациенти имат висок риск от преждевременно развитие на сърдечносъдови заболявания (ССЗ).

 

Данните сочат, че

болните от ФХ в света са около 35 млн. души, а в България са около 14 хиляди

Вероятността болестта да се предаде по наследство е между 25% и 50%. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт или инсулт. Данните сочат, че рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти по-висок е рискът за сърдечносъдова смъртност.

 

Нелекуваните мъже с ФХ имат 50% по-голяма вероятност да преживеят сърдечносъдов инцидент преди да навършат 50 г., а при нелекуваните жени има 30% риск да преживеят сърдечносъдов инцидент преди да навършат 60 г.

 

Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола, като по този начин се намалява и рискът от усложнения и смъртност.

 

От страна на пациентските организации на официалното представяне на кампанията в София участваха Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“, и Теодор Долджев – председател на Сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“, които са носители на ФХ. Те споделиха опита и усилията на организациите си в повишаването на информираността на обществото по отношение на заболяването и ранното диагностициране на пациентите.

 

Кампания за Фамилната хиперхолестеролемия

 

Кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ беше подкрепена от актьора Христо Шопов и сина му Наум Шопов, както и от актрисата Катерина Евро и сина й Александър Кадиев. Те разказаха за своя „фамилен отпечатък“ и наследствеността в семействата им, като обърнаха внимание на факта, че освен външни белези, професия или талант, всеки човек може да наследи от своите родители и жизненоважни гени, влияещи върху здравето и пълноценния му живот.

 

Коментари