Публикация

Дискусии за скрининговите програми по време на конференцията на акушер-гинеколозите от доболничната помощ

Дискусии за скрининговите програми по време на конференцията на акушер-гинеколозите от доболничната помощ

За пръв път тази година се състоя Национална конференция по урогинекология, в рамките на 11-тия  Национален конгрес на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

 

Двете научни събития предизвикаха интерес от страна на лекари и студенти по медицина, като регистрираните за конгреса на акушер-гинеколозите бяха 150 човека, много от които посетиха и конференцията по урогинекология.

 

Темите на двете събития бяха разнообразни и засягаха новости в диагностиката и лечението на гинекологичните и урологични заболявания, като специално внимание се обърна на тяхната взаимовръзка. 

 

Сред основните теми на форума на акушер-гинеколозите бяха феталната морфология и хирургия, онкогинекологията и
родилната помощ и грижи за бременната, докато при урогинекологията се наблегна на вродените аномалии на женската уретра, уроинфекциите у жената, интерстициален цистит, инконтиненцията и др.

 

Част от лекторите на двете събития бяха проф. Мария Малинова, проф. Стефан Иванов, проф. Борислав Маринов, доц. Георги Хубчев и проф. Атанас Щерев, който представи най-новите гайдлайни в лечението на гинекологични и урологични заболявания от последните научни събития в Калифорния, САЩ.

 

По време на научните сесии дискусия сред присъстващите предизвика презентацията на председателя на Асоциацията по майчино-фетална медицина д-р Мария Янкова, която бе на тема ''Скринингови програми за усложнения на бременността-съвремие и бъдеще''.

 

Организаторите отчитат успеха на двете събития и обещават следващата година конференцията по урогинекология да се състои като самостоятелен формат.

Коментари