Публикация

Ученици се обучават по въпросите на ХИВ и HPV


С интерактивна обучителна сесия и с концерт днес ще бъде поставено началото на информационната кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se в Пловдив. 

Като посланици на инициативата от 18:00 часа музикантите от групата D2 ще свирят в двора на Математическата гимназия. Преди това учениците в непринудена среда ще обсъдят важните въпроси за пътищата на предаване на сексуалните инфекции и начините за предпазване.

Националната кампания започна през април и ще обхване последователно училища в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. В нея ще се включат млади хора, мотивирани да научат повече за ХИВ/СПИН и HPV (човешки папиломен вирус, основен причинител на рака на маточната шийка).

U Ch00se информира за значението на профилактиката и ранната диагностика, като работи на принципа „от млади за млади”, поясни Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и координатор на кампанията.

Предстоят и още две нови инициативи по проекта - конкурс за създаване на най-оригинален и забавен комикс по здравните теми ХИВ и HPV, и конкурс за сценарий на филм.

Евгения Адърска посочи, че различното в U Ch00se е бъдещото изграждане на младежка организация, която ще продължи да развива дейностите по проекта дългосрочно.

Кампанията се реализира от АПОЗ, мрежаta Y-PEER, клуб „Млад онколог” и фондация „Надежда срещу СПИН”, с подкрепата на американската фондация MSD.

Всичко за кампанията може да прочетете на: www.uch00se.bg.



Коментари